Витамин К пази от остеопороза и болести на сърцето
Зелените листни зеленчуци са основен източник на витамин К, за който напоследък се говори много. Важен е за костите и за профилактика на сърдечносъдовите заболявания. Най-важните му качества са свързани с:
- правилно усвояване на калция;
- профилактика на атеросклероза;
- разреждане на кръвта;
- профилактика на остеопороза.
Витамин К е мастноразтворим, затова е добре да ядем храните, в които се съдържа в комбинация полезни мазнини. Среща се в две естествени форми - К1 и К2. Втората е по-активна. К2 се синтезира от микроорганизми, включително бактериите от собствената ни чревна флора. Така К1, който приемаме с храната, се преобразува в организма до К2. Най-важното условие е дебелото черво да е здраво.
Най-добрите храни с витамин К2 са:
- сурово кисело зеле;
- масло;
- яйчен жълтък;
- черен дроб;
- някои сирена;
- ферментирал соев продукт натокиназа.
Има ли симптоми дефицитът на витамин К?
Обикновено липсите му се изявяват години по-късно. Най-характерните признаци, че не приемаме достатъчно витамин К, са:
- Кариеси, които се повтарят;
- Намаляваща костна плътност;
- Проблеми с кръвоносните съдове;
- Проблеми със сърцето;
- Образуване на камъни в бъбреците.
Дневните ни нужди са според пола - на жените им трябват поне 65 μg, а на мъжете – минимум 80 μg. Естественият витамин К не е токсичен дори в големи количества.
Как влияе за съсирването на кръвта
Витамин К е много важен за правилното кръвосъсирване. при дефицит рискът от кървене се повишава. В същото време е добре да се знае, че високи дози витамин К не водят до повишено кръвосъсирване или повишен риск от тромбоза. Витамин К пази и от атеросклероза - калциране на съдовете.
Калцият е важен минерал, който има значение за костите и зъбите. Само че понякога организмът не може да усвои калция от кръвта, а така той може да стане плака по стените на артериите или на камъни в бъбреците. Тези рискове се елиминират от витамин К.
Има няколко проучвания, които показват, че витамин К може да намали плаката при атеросклероза, което намалява риска от инсулти и инфаркти. При жените пък сваля с 30% риска от остеопороза. Някои учени стигат още по-далеч, като правят извода, че той е способен дори да спре образуването на ракови клетки. Наистина, тези проучвания са правени в лаборатория с култури от туморни клетки. При тях витаминът показал сила - накарал левкемични клетки да се самоунищожават.