Зелените листни зеленчуци са основен източник на витамин К, за който напоследък се говори много. Важен е за костите и за профилактика на сърдечносъдовите заболявания. Най-важните му качества са свързани с:

  • правилно усвояване на калция;
  • профилактика на атеросклероза;
  • разреждане на кръвта;
  • профилактика на остеопороза. 

Витамин К е мастноразтворим, затова е добре да ядем храните, в които се съдържа в комбинация полезни мазнини. Среща се в две естествени форми - К1 и  К2. Втората е по-активна. К2 се синтезира от микроорганизми, включително бактериите от собствената ни чревна флора. Така К1, който приемаме с храната, се преобразува в организма до К2. Най-важното условие е дебелото черво да е здраво. 

Най-добрите храни с витамин К2 са:

  • сурово кисело зеле;
  • масло;
  • яйчен жълтък;
  • черен дроб;
  • някои сирена;
  • ферментирал соев продукт натокиназа.
  •  

Има ли симптоми дефицитът на витамин К?

Обикновено липсите му се изявяват години по-късно. Най-характерните признаци, че не приемаме достатъчно витамин К, са:

  • Кариеси, които се повтарят;
  • Намаляваща костна плътност;
  • Проблеми с кръвоносните съдове;
  • Проблеми със сърцето;
  • Образуване на камъни в бъбреците.
Дефицитът на витамин К влияе негативно на организма

Дневните ни нужди са според пола - на жените им трябват поне 65 μg, а на мъжете – минимум 80 μg. Естественият витамин К не е токсичен дори в големи количества.

Как влияе за съсирването на кръвта

Витамин К е много важен за правилното кръвосъсирване. при дефицит рискът от кървене се повишава. В същото време е добре да се знае, че високи дози витамин К не водят до повишено кръвосъсирване или повишен риск от тромбоза. Витамин К пази и от атеросклероза - калциране на съдовете. 

Калцият е важен минерал, който има значение за костите и зъбите. Само че понякога организмът не може да усвои калция от кръвта, а така той може да стане плака по стените на артериите или на камъни в бъбреците. Тези рискове се елиминират от витамин К. 

Има няколко проучвания, които показват, че витамин К може да намали плаката при атеросклероза, което намалява риска от инсулти и инфаркти. При жените пък сваля с 30% риска от остеопороза. Някои учени стигат още по-далеч, като правят извода, че той е способен дори да спре образуването на ракови клетки. Наистина, тези проучвания са правени в лаборатория с култури от туморни клетки. При тях витаминът показал сила - накарал левкемични клетки да се самоунищожават. 

 

Сподели във Facebook