Здраве

10 Септември 2019

Животът днес

Англичаните имат поговорка, че една ябълка на ден премахва необходимостта от посещение на лекар. А в началото на есента специалистите отново напомнят, че този плод има мощни профилактични свойства.

Ябълките съдържат разтворими фибри, които предпазват сърцето, тъй като намаляват нивото на холестерола. Те контролират и кръвното налягане, което е много важно за доброто състояние на сърдечносъдовата система.

Освен това антиоксидантите в ябълките пазят белите дробове от увреждания, причинени от външната среда. По време на сезонните алергии флавоноидът кверцетин, съдържащ се в кората на ябълките, укрепва имунната система и понижава нивото на възпаления.

В ябълките има и много вода, което ги прави нискокалорични и идеални за хора, които искат да отслабнат. Благодарение на високото съдържание на фибри, те са много добър диетичен продукт, защото забавят храносмилането и осигуряват ситост за продължително време. Предпазват и от преяждане.

Ябълките са богати и на полифеноли, които защитават бета-клетките и тъканите на панкреаса от увреждания, причинени от диабета. Бета-клетките отговарят за производството на инсулин в човешкия организъм. Затова и на пациентите с диабет тип 2 се препоръчва по една ябълка на ден.

Като цяло в ябълките се съдържат почти всички полезни компоненти, необходими за целия ден. В тях има 95 калории, въглехидрати, калий, витамините С и К, магнезий, мед и желязо.

Сподели във Facebook