Едва ли има нещо по-вкусно, сочно и ароматно от ягоди в горещото време. А и сега е сезонът, когато тези плодове надничат от всяка сергия. Ягодите обаче са и изключително полезни. Защо?

Съдържат много витамин С

В 8 ягоди има толкова витамин С, колкото в един портокал. Този витамин е природен антиоксидант и помага за нормалната дейност на имунната система. Ягодине са особено полезни за хора, страдащи от анемия, защото витамин С помага да усвояването на желязото от организма. Ароматните плодове са незаменими при профилактиката на някои видове рак.

Намаляват възпаленията

Благодарение на съдържащия се в ягодите природен антиоксидант се понижава нивото на С-реактивния протеин, който провокира появата на възпалителни процеси в организма. Блокирането на този протеин помага да се предотвратят много  сърдечносъдови заболявания, както и ревматоидният артрит.

Подобряват зрението

Осем ягоди на ден три пъти в седмицата може да предпазят от катаракта и от други опасни за зрението заболявания.

Предпазват от диабет тип 2

Много пациенти с диабет избягват употребата на ягоди, защото са сладки. Според специалистите обаче тези плодове не могат да доведат до скок в количеството на глюкоза в кръвта. Освен това захарта достатъчно бавно се абсорбира, затова ягодите са добра профилактика срещу диабет тип 2.

Борят се с наднорменото тегло

Ягодите са много подходящи за хора, които искат да нормализират теглото си. Ако ги включите в диетата си, ще свалите с 24% повече излишни килограми, отколкото ако употребявате други плодове.

Сподели във Facebook