Известно е, че в яйцата има много полезни вещества. Въпреки това все още битуват съмнения в здравословния ефект от тяхната употреба.

Предлагаме ви резултатите от последните изследвания, които доказват, че яйцата трябва редовно да присъстват на трапезата ни:

1. Холинът защитава мозъка

Фосфолипидите, обезпечаващи нормалната комуникация между клетките на главния мозък, се състоят от холин (витамин В4). Доказано е, че именно този витамин е най-важният строителен материал на мозъка. При употребата на 2 яйца на ден в организма постъпва достатъчно количество от това изключително полезно вещество. Дефицитът на холин води до влошаване на паметта.

2. Лутеинът пази зрението

Нови изследвания установиха, че яйцата съдържат голямо количество лутеин. Това вещество отговаря за ясното и остро зрение, което се влошава при недостатъчното му количество в организма.

3. Витамин D помага за усвояването на калция

Ако предложите на някого да изпие лъжичка рибено масло или да изяде едно варено яйце, той със сигурност ще избере второто. И в двата случая съдържанието на витамин D е едно и също. Този витамин помага на калция (който укрепва костите и зъбите на човека) по-добре да се усвои от организма.

4. Витамините от групата В – за красота и здраве

Биотинът, витамин В12, помага за укрепване на косата и кожата. Фосфолипидите, съдържащи се в яйцата, извеждат токсичните вещества от черния дроб.

5. Намалява се рискът от сърдечносъдови заболявания

Въпреки предишните становища последни изследвания са доказали, че холестеринът в яйцата се уравновесява от съдържащите се в тях фосфатиди, затова не е вреден за здравето. Яйцата са богати още на мастните киселини омега-3, понижаващи нивото на триглицеридите, което пък намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

6. Отслабва се по-бързо

Американски учени са дошли до извода, че при едновременно прилагане на нискокалорична диета и употреба на яйца за закуска отслабването става два пъти по-бързо. Освен това такава закуска засища за по-продължителен период от време, което позволява да се намали количеството на приеманата през деня храна.

7. Понижава се рискът от онкологични заболявания

Холинът, за който вече казахме, че е много полезен за мозъка, намалява и вероятността от онкологични заболявания. Резултати от изследвания при жени са доказали, че ежедневният прием на яйца от подрастващи, с 18% снижава риска от рак на гърдата.

8. Подобряват се репродуктивните възможности

Витамините от групата В вземат участие във формирането на половите хормони. Витамин В9 има и друго наименование – фолиева киселина. С нейна помощ се образуват червените кръвни телца и се снижава рискът от проблеми с умственото развитие на децата. Затова фолиевата киселина е изключително необходима на жените в периода на планиране на бременност.

9. Забавя се стареенето

Холандски учени са доказали, че при 87% от жените на възраст от 35 до 40 години, които употребяват яйца, изчезват пигментните петна, кожата се изглажда, а при мъжете забележимо изчезват малките бръчки около очите.

Сподели във Facebook