Отдавна е разпространено мнението, че червеното месо носи само вреди на здравето. Специалистите обаче са готови да спорят. Защо?

Ползите от червеното месо

Известно е, че месото е идеален източник на протеини. Когато са от животински произход, те съдържат всички необходими на човека аминокиселини. Организмът ни синтезира някои от тях, а други – не. Вторите се наричат незаменими и може да се набавят само чрез храната. Протеините са полезни за всеки – регулират обмяната на веществата, помагат на стройната фигура и съдействат за натрупването на мускулна маса.

В месото имат огромно количество витамин В12. Той е необходим, за да работят нормално всички системи в човешкия организъм. Това се отнася и за съдържанието на кислород в кръвта, и за обмяната на веществата, и за осигуряване на енергия. Месото съдържа и немалко желязо. Доказано е, че именно от този продукт то се усвоява най-добре. Червеното месо е богато и на много други витамини – А, Е и D. Те са мастноразтворими, а месото съдържа мазнини, необходими за усвояването им от организма. Затова и месото е най-добрият източник на тези витамини.

В червеното месо има много цинк, който оказва положително влияние върху имунната система, помагайки в битката с различни заболявания.

Месото от животни, хранени с тревисти, а не зърнени продукти, съдържа много омега 3 мастни киселини, както и линолова киселина. С тяхна помощ може да се понижи кръвното налягане и да се нормализира теглото. А омега 6 има противовъзпалителен ефект.

В месото, разбира се, има мазнини, но не всички са вредни. Например олеиновата киселина е от мононенаситените мазнини, които намаляват лошия холестерол и понижават риска от инсулт.

Вредите от червеното месо

Действително, основният компонент на месото са протеините, но с тях са свързани и нездравословните ефекти. Излишъкът им води до интоксикация. Препоръките са да се употребяват не повече от 150 грама животински протеини на ден, но последни изследвания показаха, че този показател е силно завишен. Днес официално признатата норма е 30-45 грама на ден. Протеини се съдържат и в морските продукти, които се смятат за по-безвредни. Оказва се, че приносът на протеините за натрупване на мускулна маса също е преувеличен, защото те се съдържат и в растения като бобовите култури.

Месото неизбежно се свързва с повишения риск от сърдечносъдови заболявания. Като вече е категорично доказано, че най-опасни са преработените продукти като колбасите.

Освен това, знае се, че в месото обитават различни паразити. Проблемът се задълбочава от факта, че микробите в някои от тях не се унищожават от високите температури.

Често лекарите свързват употребата на червено месо с повишен риск от онкологични заболявания. Учените твърдят, че този продукт увеличава опасността от рак на дебелото черво при мъжете и рак на гърдата при жените в периода на менопауза. Специалисти от Световната здравна организация също причислиха червеното месо към вероятните канцерогени. През 2015 г. те категорично заявиха, че това месо е вредно за човешкия организъм. Освен това червеното месо съдържа и много холестерол, което води до сърдечносъдови проблеми. Учените обаче твърдят, че вредите са свързани с прекомерната му употреба. Всекидневните малки порции не са опасни.

Така че безконечните спорове за ползата и вредата от червеното месо са безсмислени, ако се спазва мярката.

Сподели във Facebook