Започна сезонът, през който гъбите започват постепенно да превземат менюто ни и често да изместват месото, защото съдържат три пъти повече белтъчини. Но осигуряват ситост и минимум калории.

Според специалистите гъбите са много полезни. Защо?

Съдържат витамините А, D, Е, никотинова киселина. В тях са открити 18 от 20-те аминокиселини, които участват в строежа на клетките. Гъбите са източник на рибофлавин (В2), който подобрява състоянието на косата и ноктите, както и на зрението. Те съдържат и селен, който е важен антиоксидант, предпазват от сърдечносъдови и онкологични заболявания. Богати са на желязо, отговарящо за нивото на хемоглобин и насищащо с кислород червените кръвни клетки.

Гъбите укрепват имунната система, защото увеличават изработването на противовирусни белтъчини и предпазват организма от атаката на микробите. Наситени са и с антиоксиданти, които предотвратяват стареенето на клетките, борят се със свободните радикали.

Според последни данни в гъбите е открит природен инсулин, както и ферменти, които помагат на организма да държи под контрол нивото на захар в кръвта, затова се препоръчват на диабетици.

Гъбите обаче са богати на хитин, който не се усвоява от човешкия организъм, затова хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и на панкреаса трябва да ги избягват. Освен това гъбите имат свойството да натрупват токсини и радиация, затова трябва задължително да се подлагат на термична обработка, а това унищожава голяма част от полезните витамини и минерали.

Трябва да се знае, че колкото по-ситно са нарязани гъбите, толкова по-бързо се усвояват от организма.

Сподели във Facebook