Здраве

27 Октомври 2014

1095

Животът днес

Започна кампанията „Дишай свободно”

Българското дружество по алергология започна информационна кампания „Дишай свободно”. Тя се провежда сред четвъртокласниците на 10 училища в София и ще продължи до 7 ноември 2014 г. Целта е децата да се запознаят с вредата от тютюнопушенето и ролята му на рисков фактор за развитие на алергии и респираторни заболявания.
Кампанията се провежда и със съдействието на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

По време на образователните срещи с учениците лекарите изнасят презентация, чрез която запознават със симптомите на алергичните болести и начините за разпознаването им. На четвъртокласниците се раздават информационни материали, както и анкети за познанията им относно вредата от тютюнопушенето, резултатите от които ще бъдат представени в края на кампанията.

Според Световната здравна организация страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20 и 40%. По данни на БДА от алергичен ринит в България боледуват около 20-25% от хората, а от бронхиална астма - около 8-9% от населението. Опитът показва, че лечението на алергичния ринит намалява риска за развитие на бронхиална астма, докато около 40% от нелекуваните болни развиват астма.

Тютюнопушенето по време на бременност и излагането на децата на тютюнев дим са сред факторите, които водят до повишен риск за заболеваемост от астма и/или ринит.

Приблизително 38% от децата са изложени на тютюнев дим в дома си, а 23,8% са родени от майки, пушили по време на бременността. Във Великобритания около 9% от децата между 9 и 15 години са активни пушачи, а в САЩ децата пушачи са повече от 3 милиона. В световен мащаб един на всеки пет ученици (9.-12. клас) и около 7% от осмокласниците са активни пушачи.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 120