Бирата е една от най-популярните алкохолни напитки по света. Учени доказаха, че тя може да увеличи продължителността на живота и да понижи риска от сърдечносъдови заболявания. Прекаляването с бирата обаче може да доведе до здравословни проблеми. Какви са те:

Бирен корем

Въпреки че алкохолът в бирата е малко, тя все пак е висококалорична напитка. В 100 мл може да се съдържат до 53 калории. А количествата, които се консумират наведнъж, обикновено са доста повече. Това е и причината за увеличената коремна обиколка на любителите на тази напитка. Доказано е обаче, че това е опасно за здравето. За съжаление избавянето от бирения корем е особено трудно.

Сърдечносъдови проблеми

Редица изследвания са установили, че бирата е полезна за сърцето, но ако се превиши допустимият лимит, ефектът е обратен. Злоупотребата с тази напитка може да увреди сърдечния мускул, да увеличи риска от инсулт, хипертония, диабет тип 2 и аритмия.

Бъбречни заболявания

Известно е, че бирата има пикочогонно действие, което допълнително натоварва бъбреците. Освен това тя увеличава риска от обезводняване и нарушава метаболизма. Всичко това може да доведе до образуване на камъни в бъбреците и даже бъбречна недостатъчност.

Дефицит на витамини

Редовната употреба на бира може да увеличи потребността на организма от определени витамини и минерали. Причината е, че за усвояването на алкохола организмът се нуждае от допълнителни хранителни вещества, като витамини от групата В.

Нарушения в съня

Алкохолът помага на хората по-бързо да заспят, но този сън не продължава дълго. Затова през деня те страдат от сънливост, понижена концентрация на вниманието и се чувстват изморени.

Сподели във Facebook