Повечето хора знаят, че сушените плодове са много здравословни, но не са много тези, които са наясно какви точно са полезните им качества. Предлагаме ви мнението на специалистите, които ще ви убедят, че сушените плодове трябва да станат част от менюто ви.

Стафиди

Малки и много полезни. С тяхна помощ може да се намали кръвното налягане. Освен това стафидите успокояват, понижават риска от диабет и от сърдечносъдови заболявания.

Сушени сливи

За много хора сушените сливи са преди всичко слабително средство. Това наистина е така, защото в тях има голямо количество фибри. Сушените сливи обаче са богати още на калий, витамините А и К, антиоксиданти и микроелемента бор, което ги прави идеално средство за борба с остеопорозата, сърдечносъдовите заболявания и покачването на захарта в кръвта.

Фурми

Те помагат при безплодие. Съдържат антиоксиданти, затова редовната им употреба намалява опасността от свободните радикали, водещи до онкологични заболявания.

Сушени кайсии

Известно е, че оранжевите плодове и зеленчуци поддържат зрението. Сушените кайсии не правят изключение. Те са богати на калий, както и на витамините А и С.

Сушени смокини

Те съдържат много желязо, което е незаменимо при анемия. Богати са още на калций, калий, йод и фосфор, което помага на сърдечносъдовата система. Сушените смокини са полезни и за храносмилателния тракт.

Годжи бери

Те бяха обявени за суперпродукт, защото са много ефективни в битката със стреса, както и с редица заболявания. Препоръчват се и на хора, които искат да отслабнат.

Сушени ябълки

Те са богати на фосфор, магнезий, калий, цинк, йод, витамините А, В и С. Регулират дейността на стомашно-чревния тракт, на нервната система и са отлично профилактично средство срещу сърдечносъдови и онкологични заболявания. Помагат и при проблеми с щитовидната жлеза.

Сушени круши

Препоръчват се при заболявания на панкреаса и пикочните пътища. Сушените круши понижават тревожността, помагат при простуди, укрепват здравето на сърдечносъдовата и кръвоносната системи.

Сподели във Facebook