Плуването не е само приятно, а според специалистите и изключително полезно занимание. То помага да поддържаме добра физическа форма и предпазва от различни болести.

Защо учените препоръчват плуването?

Укрепва мускулите

От всички кардиотренировки плуването позволява най-бързо и ефективно да върнем тонуса на мускулите си и да станем по-силни. Подобрява и дейността на сърдечносъдовата система.

Предпазва ставите

При повечето тренировки във фитнес залата върху ставите се оказва голямо натоварване, което увеличава риска от травми. При плуването обаче тялото е потопено във вода, а това силно намалява натоварването върху ставите.

Осигурява комплексна тренировка

При тренировки в спортната зала се набляга върху отделна група мускули. Плуването има предимството, че осигурява комплексна тренировка – на всички мускули, което развива и гъвкавостта.

Помага на гръбнака

Плуването помага на гръбнака и го държи в добра форма. Специалистите обаче препоръчват преди влизане във водата да направим загряване, за да избегнем травмите.

Укрепва сърцето

По време на плуване се увеличава притокът на кръв към сърцето, а това намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Предпазва от диабет

Плуването може да държи под контрол нивото на захар в кръвта. За да има най-добър ефект, учените препоръчват да посещаваме басейна три пъти в седмицата. Тава е много полезно и при двата типа диабет.

Помага при астма

Плуването е идеален вариант за хората, които не могат да посещават спортната зала поради проблеми с дихателната система и най-вече за пациенти с астма. При басейните въздухът е влажен и топъл за разлика от фитнес залата, което помага да се намалят симптомите на заболяването.

Сподели във Facebook