Tози витамин се среща рядко в съвременния режим на хранене и повечето хора никога не са чували за него. Но той има жизненоважна роля в човешкия организъм и е добра профилактика срещу редица заболявания.

Витамин К2 активира витамините А и D и ги прави по-ефективни. Хората с нормални стойности на този витамин имат здрави зъби и рядко страдат от хронични болести. Изследванията показват, че:

  • Витамин K2 укрепва костите.

Учени от университета Тафт, САЩ, откриха, че по-възрастните хора, които приемат много витамин K, са с 65% по-малък риск от фрактура на бедрената кост от тези, които приемат недостатъчно количество от този витамин. Специалисти от Харвард наблюдавали над 72 000 жени и установили, че недостигът на витамин K2 увеличава риска от подобна фрактура с 30%.

  • Витамин K2 предпазва от инфаркт.

След изследване, проведено с участието на 4800 души, холандски учени доказали, че високото съдържание на витамин K2 в организма понижава риска от болести на коронарната артерия с 57%. Витаминът намалява натрупването на калций в артериите с 52%. И също така понижава риска от смърт от всякакви болести с 26%.

  • Витамин K2 убива ракови клетки. 

Американски онколози откриха, че витамин K2 убива клетки на левкемия, рак на панкреаса и на яйчниците. Витаминът програмира саморазрушаването на тези клетки. Сред мъжете, които приемали най-много K2, се констатирали с 63% по-малко случаи на напреднала форма на рак на простатата.

  • Витамин K2 пази мозъка.

Бори ревматоидния артрит, нормализира кръвната захар и увеличава производството на енергия в митохондриите.

Важно е да се знае, че има разлика между витамин K2 и K1.

Организмът се нуждае от K1 за съсирване на кръвта при кръвоизливи. Този важен витамин се доставя от спанака, броколите, зелето и други листни зеленчуци.

Организмът използва K1, за да произвежда витамин K2. Преработването става чрез полезните бактерии в стомашно-чревния тракт.

Витамин К2 може да се доставя и директно от някои храни, особено от черния дроб.

Други източници са:

  • Месо
  • Пълномаслено мляко
  • Извара
  • Масло
  • Сирене

Всички тези храни трябва да са добити от животни, които се хранят с трева. 

Животните поемат витамин K1 от тревата, която пасат. Когато се хранят със соя и зърнени продукти, те не поемат витамин К1. Антибиотиците пречат на преработването на К1 в К2.

При недостиг на витамин К2 специалистите препоръчват приемането на добавки - по 40 до 90 микрограма дневно.

Сподели във Facebook