Учени определиха емоциите, които оказват най-негативно влияние върху здравословното състояние на хората, а могат и да застрашат живота.

Гняв

Той провокира образуването на химически вещества в организма като хормоните адреналин и норадреналин. При проблеми със сърдечносъдовата система дисбалансът на тези хормони може да стане причина за влошаване на състоянието, дори за сърдечен пристъп. Според изследвания рискът това да се случи два часа след изблика на гняв се увеличава пет пъти, а опасността от инсулт – три пъти.

Шок

Последиците от шока могат да бъдат както краткосрочни, така и дългосрочни. Например вследствие на преживян шок може да настъпят промени в структурата на мозъка, чиято проява е посттравматичното стресово разстройство. Често възникват проблеми със съня и с храненето, сексуална дисфункция, хронични болки, поведенчески нарушения.

Тревожност

Спектърът на тревожните разстройства е много широк. Най-разпространени са паническите атаки, при които при хората настъпват пристъпи на остър страх и тревога, придружени от соматични прояви – сърцебиене, световъртеж, усещане за недостиг на кислород и ускорен пулс. Учените предупреждават, че в наши дни жертви на тревожността са най-често младите хора. Причината е финансовата и социална нестабилност, прекаляването със съвременните устройства, нездравословното хранене.

Самота

Усещането за самота и свързаните с нея емоции може да увеличат нивото на хормона на стреса в организма, както и кръвното налягане. Освен това животът в изолация влияе зле върху имунната система. Изследвания са доказали, че самотата повишава риска от преждевременна смърт с 14%.

Мъка

Според учените скръбта повишава нивото на възпалителните процеси в организма. Поради тази причина хората, които са загубили близки и са притиснати от мъката, се сблъскват с тежки депресии, инфаркт, инсулт и често с преждевременна смърт.

Сподели във Facebook