Правилото за мярката действа навсякъде. Не правят изключение и полезните навици. Ако злоупотребим с някои от тях, може да навредим на здравето си.

Прием на витамини

Хората, които приемат прекалено големи дози витамини, могат да си създадат сериозни проблеми, дори да стигнат до онкологични заболявания. Според специалистите причината е в нарушаването на нормалния клетъчен растеж, предизвикан от повишеното ниво на поливитамини в организма. Затова те трябва да се приемат само по лекарско предписание.

Употреба на червено вино

Резултатите от редица изследвания доказаха, че качественото червено вино е полезно, особено за сърдечносъдовата система. Ефектът се проявява обаче, само ако се пие не повече по една чаша на ден. Превишите ли нормата, сте заплашени от покачване на кръвното налягане, наднормено тегло и повишен риск от инсулт.

Скрабове за кожа

Според козметиците, който не е запознат с почистването на кожата със скраб, трябва непременно да пробва тази процедура. Тя действително помага на кожата, почиства я от мръсотията и мъртвите клетки. Освен това тя позволява на антиоксидантите по-бързо и дълбоко да проникнат в кожата. Честото използване на скрабове обаче я изсушава и предизвиква раздразване. Експертите съветват хората със суха кожа да използват скрабове само 1 път в седмицата, а тези с мазна кожа – 2 пъти.

Миене на зъбите

Стоматолозите твърдят, че е достатъчно зъбите да се мият два пъти на ден – сутрин и вечер. Прекалено честото и продължително миене уврежда емайла и създава проблеми с венците.

Физически упражнения

Известно е, че обездвижването съсипва здравето, затова спортът е много важен. И тук обаче трябва да се спазва мярката. Организмът на хората, които тренират много често и интензивно, не може да се възстанови до следващото натоварване, което оказва негативно влияние върху сърцето и други органи. Повишава се и рискът от травми.

Сподели във Facebook