Известно е, че ядките са изключително полезни, но учените обръщат специално внимание на бадемите. Защо?

Понижават риска от хронични заболявания

На първо място бадемите предпазват организма от влиянието на свободните радикали, които се образуват под въздействието на токсичните вещества в околната среда. Ако появилият се окислителен стрес не бъде овладян навреме, скача рискът от онкологични и сърдечносъдови заболявания. Бадемите съдържат множество антиоксиданти, които буквално обезвреждат свободните радикали. Тези ядки са богати още на витамин Е и флавоноиди, които имат противовъзпалително и противораково действие.

Подобряват дейността на стомашно-чревния тракт

Бадемите съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри. Това ги право изключително полезни за цялата храносмилателна система. Бадемите имат и пробиотични свойства, благодарение на които увеличават броя на полезните бактерии и предотвратяват много заболявания.

Нормализират нивото на захар в кръвта

Разтворимите фибри, съдържащи се в бадемите, в стомашно-чревния тракт се превръщат в гел, който забавя процеса на поглъщане на въглехидратите, което на свой ред не позволява нивото на захар в кръвта да се повиши. Затова тези ядки се препоръчват като профилактика срещу диабет тип 2.

Предпазват сърдечносъдовата система

Бадемите укрепват сърцето отново благодарение на фибрите, които намаляват количеството на „лошия“ холестерол, като го извеждат от организма. Затова хората, употребяващи бадеми, по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания.

Помагат на мозъка

Бадемите съдържат L-карнитин, който влияе положително върху паметта и мисленето. Антиоксидантите предотвратяват окислителния стрес в главния мозък, което предпазва от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Сподели във Facebook