Алоето е растение, което се ползва с лечебни цели от векове. Включват го в състава на хранителни добавки, но и в препарати за натурална козметика. Многобройните ползи от него са свързани с активни вещества в листата му. От тях може лесно и в домашни условия да се извлече гел, който да използваме за сок или прилагане върху кожа, коса. В сока от алое има много витамини, минерали и антиоксиданти, пише сайтът Bolenzdrav.com. 

За да имате винаги подръка достатъчно листа, може и сами да отгледате растението в саксия. Може и навън, но само на места, където няма силен студ. Грижите за него не са много, иска само слънце и вода. 

Сокът от алое се добива лесно. Вземете каквато домашна белачка имате и остържете с нея твърдата външна част от листата. След това с лъжичка изгребете гелообразната вътрешна част. Може да я използвате веднага или да съхраните за няколко дни в хладилник.

 Ето и 7 от най-популярните му приложения за здравето и красотата. 

1. Подобрява здравето на кожата

Активните вещества в сока от алое подобряват функционирането на епидермалните клетки. Ускоряват регенерацията и предотвратяват образуването на неприятни белези (например при акне).

Облекчава симптомите при слънчеви и други изгаряния, ухапвания от насекоми, при различни рани и кожни раздразнения.

Още нашите баби са правели маска за лице с алое, защото тя значително забавя преждевременното стареене на кожните клетки. 

2. Естествено средство срещу запек

Листата от алое съдържат активни вещества, които имат слабително действие. Натуралният сок от алое стимулира и функцията на чревните клетки, отговорни за усвояването на хранителните вещества.

Пресният сок от алое ускорява метаболизма, регулира рН на стомаха, облекчава болката, свързана с пептичната язва, и също така намалява възпалението на стомаха.

3. Чудесен балсам за косата

Алоето е популярна съставка в шампоани и балсами за коса. В него има много вещества с овлажняващи свойства, които могат да предпазят косата от увреждане. Има също така благоприятен ефект върху здравето на скалпа. Успокоява всички видове раздразнения, сърбежи. Лекува пърхот и възстановява дори увредена коса, като й придава обем, гладкост, блясък.

4. Хигиена на устната кухина

Гелът от листата има антибактериални и антисептични свойства, които по естествен начин се грижат за здравето на венците.

С алое можете бързо и ефективно да въздействате на кървящи венци, афти, дразнене на кожата, рани и различни инфекции. Гелът от него може да се използва и за слагане във вода за уста. 

5. Намалява холестерола и кръвната захар

Многобройни научни изследвания показват, че редовната консумация на сок от алое помага за естествено стабилизиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Растението е едно от тези с ефективен хипогликемичен ефект, т.е. намалява нивата на кръвната захар. Той перфектно се комбинира с лекарствата, особено при неинсулинозависим захарен диабет.

6. Забавя възпалението

Алоето е познато в цял свят с невероятните си противовъзпалителни свойства, скрити под формата на ценни киселини. Растението може да се използва за лечение на кожни лезии като изгаряния. Освен това се препоръчва като допълнение към лечението на артрит, ревматоиден артрит, язви и температура, причинени от възпаление на ставите.

7. Укрепва имунитета на организма

Нашето тяло е изложено на вредни и патогенни бактерии всеки ден. Имунният отговор на организма трябва да е бърз и адекватен, а за това е нужно да сме здрави като цяло. Едно от натуралните неща за укрепване на имунитета е алоето.

Сподели във Facebook