Здраве

5 Октомври 2021

credoweb bg

Ташо ТАШЕВ

Възпалението на ревматоидния артрит засяга повече ставите. Признаците, симптомите и свързаните с него състояния могат да се усетят по цялото тяло, включително в ушите, очите, кожата, белите дробове и сърцето. По-долу е дадено описание на някои необичайни симптоми, които може да са свързани с ревматоидния артрит (РА).

1. Проблеми със слуха

Изследователите са установили, че загубата на слуха и шумът в ушите (постоянно звънене, бръмчене или свистене) могат да бъдат свързани с РА. Проблемите със слуха обикновено се проявяват при по-възрастни хора, страдащи от РА в продължение на много години. Експертите предлагат много начини, по които РА може да допринесе за проблеми със слуха:

- Възпалението при РА може да увреди малките стави в ухото.

- Вътре в ухото може да се развие ревматоиден възел.

- Лекарства, които намаляват симптомите на РА, включително аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), и хидроксихлорохин, понякога могат да причинят шум в ушите и/или загуба на слуха.

- Други болестни процеси могат да засегнат слуховите нерви или кохлеарните космени клетки в ухото, които са необходими за слуха.

- Някои проблеми със слуха са лечими - например спирането на употребата на НСПВС може да обърне симптомите, докато други може да са постоянни.

- Дори когато промените в слуха са постоянни, може да се предприемат стъпки за спиране или забавяне на бъдещата загуба на слуха.

2. Хъркане

Изследванията показват значителна връзка между РА и сънна апнея, което кара дишането да спира многократно и да започва по време на сън. Симптомите включват силно хъркане и прекъсвания в дишането и/или задъхване, докато спите. Сънната апнея също може да причини главоболие и да допринесе за хронична умора, защото тялото приема по-малко кислород през нощта. Сънната апнея може да бъде диагностицирана и лекувана.

3. Кожен обрив

Когато възпалението на РА засяга кръвоносните съдове (ревматоиден васкулит), това може да причини различни проблеми, включително кожни обриви. Тези обриви могат да се появят като групи от тъмночервени или лилави подутини, копривна треска или неправилно оформени розови петна по кожата. При по-тъмна кожа промените в цвета на кожата могат да бъдат по-малко забележими. Обриви, свързани с васкулит, могат да се появят навсякъде, но са най-често на долната част на краката. Понякога тези обриви са сърбящи, болезнени или парещи. В допълнение биологичните лекарства, използвани за лечение на РА, увеличават риска от обриви и други кожни проблеми, като кожни инфекции. Ако имате постоянен обрив, който продължава повече от 2 седмици и е болезнен или изглежда заразен, препоръчително е да се свържете с Вашия лекар. Медикаментозно лечение се препоръчва за всеки обрив, който е постоянен, тежък или придружава симптоми на васкулит в други части на тялото, като белите дробове, сърцето, бъбреците или очите.

4. Затруднено дишане, хронична кашлица или болки в гърдите

Белите дробове обикновено са засегнати от РА, особено ако той е дългогодишен и не е добре управляван. Задухът, придружен от хронична кашлица, умора и/или слабост, може да е признак на белези, причинени от хронично възпаление на белите дробове. Задухът, придружен от треска и/или болка в гърдите, може да е признак на натрупване на течност около белите дробове (плеврален излив). Белезите на белите дробове и плевралният излив могат да бъдат сериозни състояния и се препоръчва медицинска помощ.

5. Внезапно, временно изтръпване на пръстите на ръцете или краката

Ревматоидният артрит увеличава риска от синдрома на Рейно, известен също като феномен Рейно или болест на Рейно. Това състояние води до загуба на кръвообращението на един или повече пръсти на ръцете или краката. Засегнатата област ще се почувства изтръпнала и ще изглежда по-бледа, бяла или синкава. Обикновено има ясна граница между тази област и тъканта с нормален цвят. Синдромът на Рейно може да бъде предизвикан от излагане на студ, емоции и някои лекарства. Епизодът може да продължи минути или часове. Топъл компрес, вана или душ може да насърчи притока на кръв. Ако симптомите не отшумят, може да се наложи медицинска намеса за предотвратяване на увреждане на тъканите.

6. Заболяване на венците

Ревматоидният артрит е свързан с възпаление на венците (гингивит) и заболяване на венците (пародонтит). И двете състояния са свързани с влошаване на симптомите на РА и могат да доведат до увреждане на венците и загуба на зъби. Редовните стоматологични прегледи и добрата устна хигиена у дома могат да помогнат за подобряване на здравето на устната кухина, както и за облекчаване на симптомите на РА, като чувствителност на ставите и подуване.

7. Повишено съотношение на мазнините към мускулната маса

Хората, които имат РА са склонни да имат по-високо съотношение на мазнини към мускулна маса, отколкото хората, които нямат РА. Тази разлика е валидна дори за хора, чието тегло е в нормалните граници. Експертите не са сигурни защо. Укрепващите упражнения могат да помогнат за противодействие на загубата на мускули. Ако е приложимо, отслабването може да намали активността на РА и следователно да намали симптомите. Комбинацията от изграждане на мускули и отслабване ще поддържа здравето на ставите и може да намали симптомите на ревматоиден артрит.

8. Червени очи

Докато почти всеки изпитва временно раздразнени, зачервени очи, повтарящото се зачервяване на очите, упорито и/или тежко, може да е признак на медицинско състояние, свързано с РА. Очните състояния могат да бъдат временни или доживотни и обикновено причиняват други симптоми, като болка в очите, чувствителност към светлина, сълзене или дразнене. Признаците и симптомите на очни проблеми, включително всички промени в зрението, трябва незабавно да бъдат докладвани на медицински специалист.

9. Изтръпване или „мравучкане“

Повреденият или притиснат нерв може да причини изтръпване и „мравучкане“ в ръцете, краката или други части на тялото. Ревматоидният артрит може да допринесе за увреждане на нервите по няколко начина:

- Подутите ставни тъкани причиняват притискане на нерв (например синдромът на карпалния тунел може да е резултат от подуване на ставите в китката).

- Васкулитът, свързан с РА, засяга притока на кръв и причинява увреждане на нервите.

- Някои лекарства за РА могат също да причинят странични ефекти, като усещане за изтръпване и „мравучкане“.

- Макар и да не е непременно болезнено, най-добре е да съобщите за усещането за изтръпване на лекар.

Преодоляването на причината може да помогне за предотвратяване на влошаване или хронизиране на нервните проблеми. Новите и необичайни симптоми невинаги са свързани с ревматоиден артрит. Свържете се с Вашия лекар, за да установите възможната причина за непознати симптоми и да обсъдите стратегиите за лечение.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook