За да свалите килограмите, трябва да ускорите метаболизма си. В това са убедени всички, които са си поставили за цел да отслабнат. И донякъде са прави. Колкото по-интензивно организмът превръща храната в енергия, толкова по-бързо се стопяват излишните мазнини. От друга страна обмяната на веществата е сложна, индивидуална и не до край изучена, затова понякога не се поддава на промяна.

Въпреки това метаболизмът поне временно може да се ускори, което задължително ще има положителен ефект. Как можете да направите това?

1. Яжте черен шоколад

Шоколадът, съдържащ 70 и повече процента какао, отлично се справя със стреса. Това е известно. Но се оказва, че съвсем не е всичко. Учени доказаха, че са достатъчни 40 грама черен шоколад на ден и след две седмици метаболизмът ще се ускори. Причината е, че по този начин се нормализира чувствителността на клетките към инсулина. В резултат организмът започва по-активно да превръща храната в енергия, а не в мазнини.

2. Спортувайте кратко и интензивно

10-15-минутна активна тренировка от гледна точка на метаболизма често е по-ефективна от едночасово бягане или друго продължително физическо натоварване. В САЩ отдавна са популярни високоинтензивните интервални тренировки. За тях са типични периоди на максимална активност, прекъсвани с периоди на отдих. Положителният ефект се дължи на факта, че се подобрява усвояването на липидите и глюкозата, които в противен случай се складират във вид на мазнини. Освен това организмът привиква да употребява повече кислород, който е основната подпалка за мазнините. Това е и причината разходът на калории след кратка, но интензивна тренировка да се увеличи рязко и за продължително време.

3. Дишайте дълбоко

Дълбокото дишане е много по-ефективен начин за отслабване от диетите. Тук пак стигаме до кислорода. Колкото по-дълбоко дишате, толкова повече кислород попада в кръвта и толкова по-активно протича процесът на преработване на храната и превръщането ѝ в енергия.

4. Пийте студена вода

Всеки желаещ да отслабне знае, че ако изпие чаша вода 20-30 минути преди хранене, ще изяде по-малко. Но сигурно не знае, че ако водата е от хладилника, това минимум два пъти ще увеличи ефекта. Студената вода не само ще запълни стомаха, а и ще застави организма да изхаби повече калории, за да я стопли. Половин литър такава вода, докато се стопли, може да ускори метаболизма с 30%.

5. Яжте преди лягане

Това звучи абсурдно за хора, борещи се с наднорменото тегло. Но учени от университета във Флорида откриха, че лекото похапване преди сън може да подобри обмяната на веществата през нощта и да активира преработването на мазнините. Под леко похапване специалистите разбират не повече от 150 калории предимно белтъчини.

6. Наспивайте се

Недостигът на сън е сигурният път към забавения метаболизъм и покачването на килограми. Причината е, че недоспиването рязко понижава нивото на хормона лептин, който регулира изразходването на енергия и апетита.

Сподели във Facebook