Здраве

25 Октомври 2016

5295

Животът днес

Какво представляват аналните фисури, може ли да се предотвратят, какво лечение изискват – на въпросите отговаря д-р Емилия Брадистилова, гастроентеролог в УМБАЛ „Александровска“:

Тъй като голяма част от пациентите познават и болката от възпалените хемороиди, те споделят, че фисурите болят по-продължително и по-непоносимо. Мястото, където се появяват аналните фисури, т.нар. ануректална линия, е по-специфично - няма косми, няма потни жлези, но е с много добра инервация и кръвоснабдяване, което е причина за клиничните изяви на това страдание. Важно е при първите симптоми да се направи консултация със специалист, защото в началото тези фисури са остри, без възпалени ръбове, с много нежни ръбчета, които търпят лечение с медикаменти до ликвидирането им. Ако се изоставят, болката се притъпява, човек започва да привиква, фисурите стават хронични, а тогава медикаментозното лечение вече не е така ефективно и трябва да се помисли за хирургично.

Проблемът е свързан с изхождането - обикновено на твърди фекални маси. И тук е най-неприятното - че самите пациенти вече започват да изпитват страх от изхождането, защото след болката следва спазъм на аналния сфинктер. Този спазъм нарушава кръвоснабдяването, което пречи на заздравяването на фисурата и едновременно с това пациентът е толкова изплашен от болката, че отлага изхождането. Цепнатината при следващото изхождане, отново на твърда маса, се увеличава, болката се засилва и се получава порочен кръг.

Важното е да се преодолее този спазъм, който предизвиква порочния кръг и увеличаването на големината и дълбочината, до мускулна тъкан, на тази цепковидна раничка, фисура. 

Защо самолечението най-често няма необходимия ефект?

Защото не води до завършено епителизиране на раничката. Временно се облекчава болката и пациентът мисли, че е приключил с проблема. Но има и друг момент - фисурите може да са вторични, на базата на болестта на Крон, на рак на аналната област, на полипи, кондиломи, сифилис. Така че лечението ще бъде адекватно, когато се постави точна диагноза и се установи причината. Трябва да се знае, че и продължително стомашно разстройство също може да причини силно дразнене и да предизвика анална фисура.

 Във всички случаи препоръчваме избягването на пикантни и люти храни. Поначало като първична профилактика на запека храната трябва да е разнообразна, богата на фибри. Но при остра фисура веднага да се започне медикаментозното лечение.

Сподели във Facebook