Здраве

27 Ноември 2022

credoweb bg

Човешкото тяло е уникална машина, чиито механизми работят неуморно и непрекъснато, за да ни осигурят пълноценен живот. А също като един двигател, тялото ни дава сигнали, когато нещо е в неизправност. Наша отговорност е да се вслушваме в тях, за да предприемем най-адекватните мерки в грижата за здравето си.​

Нашите консултанти от Ecopharm дават изпитани решения за здравословен начин на живот, с които да повишим тонуса и издръжливостта на организма си и да избегнем най-честите съвременни заболявания.

Антиоксидантите са нискомолекулни съединения, които постъпват в организма чрез различни хранителни продукти. Тяхното основно свойство е унищожаването на свободните радикали в организма, като тежки метали и токсини, които отделят отровни оксиди и застрашават организма. През последните пет десетилетия има десетки изследвания, които се спират върху тяхната роля при лечението и най-вече превенцията на редица заболявания.

Ресвератролът е един от най-често използваните антиоксиданти,

който се съдържа в люспите на червеното грозде, нарът, боровинките, японска пача трева и някои други растения. Известна е ролята му и при борбата с метаболитните заболявания и по-специално диабет от тип 2. Редица проучвания доказват позитивното му влияние върху състоянието на хора със сърдечносъдови заболявания, тъй като той подобрява функциите на сърцето, кръвоносните съдове и черния дроб. Има изследвания и по въпроса дали предпазва от ракови заболявания, както и за превенция на хроничните дегенеративни мозъчни заболявания, като деменция и алцхаймер.

Дискутира се действието на ресвератрола при хора, прекарали COVID-19, но със сигурност е доказано, че е

ефективен при грип А, респираторния вирус и риновируса,

благодарение на това, че може да блокира вирусната репликация. В сезона на грипа се препоръчва като профилактично средство, а след прекарано заболяване може да се използва за възстановяване на организма.

В подкрепа на факта, че високите нива на антиоксиданти в кръвта предпазват от деменция е

ново изследване на учени от Националния институт по здравеопазване на САЩ.

То е публикувано през май 2022 г. в медицинското списание на Американската академия по неврология Neurology. В него са участвали 7283 души, които са били най-малко на 45 години в началото на изследването и са проследявани средно 16 години, за да се види кой е развил дегенеративно мозъчно заболяване.

Проучването установява, че хората в активна възраст с най-високи нива на антиоксидантите лутеин, зеаксантин и бета-криптоксантин в кръвта си, са

по-малко склонни да развият деменция десетилетия по-късно,

отколкото тези с по-ниски нива. Всяко увеличение на стандартното отклонение в нивата на лутеин и зеаксантин, което е приблизително 15,4 микромола/литър, се свързва със 7% намаление на риска от деменция. За бета-криптоксантин, всяко увеличение на нивата на стандартно отклонение, което е приблизително 8,6 микромола/литър, се свързва с 14% намален риск от деменция.

Лутеинът и зеаксантинът се намират в зелени листни зеленчуци като зеле, спанак, броколи и грах. Бета-криптоксантин се намира в плодове като портокали, папая, мандарини и райска ябълка.

Същевременно по-стари изследвания за ресвератрола сочат, че също намалява токсичността на бета амилоида в мозъка и предотвратява увреждането, причинено от свободните радикали на кислорода. Той инхибира производството на провъзпалителни цитокини в допаминергичните неврони.

Ресвератрол и захарен диабет

Захарният диабет от втори тип е другото сериозно заболяване, което може да бъде повлияно благодарение на ресвератрола. Мета-анализ на учени от Федералния университет в Пелотас, Бразилия, разглежда 30 проучвания върху ефектите от хранителните добавки с ресвератрол за лечение или профилактика на диабет и връзката му с кръвната захар на гладно, инсулиновата резистентност и гликирания хемоглобин.

При 60% от тях е доказано, че той има значителен ефект върху намаляването на инсулиновата резистентност и гликиран хемоглобин. За кръвната захар на гладно резултатите са значими само за лица с диабет. Глобалното заключение на изследователите е, че хранителните добавки, съдържащи ресвератрол, имат своята важна роля при лечението и профилактиката на диабета.

Ресвирол е натурален продукт

с мощно антиоксидантно действие. Той съдържа 50 мг от съединението ресвератрол, извлечено от японска пача трева. Препоръчителната доза, за да се подобри физическата издръжливост, имунитетът, състоянието на сърдечносъдовата система е 1-2 капсули дневно по време на хранене в продължение на поне 3 месеца. Може да се употребява като имуномудолатор при хронични заболявания и по време на вирусни епидемии.

Продуктът поддържа висока биоактивност в организма, метаболизира се бързо, като остатъчни нива от него се откриват в кръвта в ниска концентрация. Не е установено натрупването му като резерв в организма.

Ресвирол е подходящ за хора във всяка възраст:

  • пациенти с метаболитни заболявания и захарен диабет тип 2;
  • пациенти с хронични сърдечносъдови заболявания;
  • пациенти в рековалесцентен период след тежко боледуване;
  • които ще провеждат профилактичен курс за повишаване имунната защита, при здрави активно спортуващи хора, както и при подпомагане Anti-Aging процеса;
  • такива, които са в риск от дегенеративни мозъчни заболявания.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook