Офталмолози от целия свят са сериозно разтревожени заради въздействието на синята светлина, излъчвана не само от мониторите на компютрите, а и от смартфоните, върху зрението на хората. Затова специалистите призовават за спешни мерки, които да предотвратят негативните последици от прекомерната употреба на съвременните електронни устройства.

Учените обясняват, че синята светлина е много вредна, защото има най-къса дължина на вълната и съответно е с най-висока енергия. Офталмолози от САЩ публикуваха резултати от изследване, които доказват, че тази светлина води до слепота. А специалисти от Толедо, Испания, стигнаха до извода, че въздействието на синята светлина върху очите формира в светочувствителните им клетки токсични молекули, които унищожават тези клетки, а това води до необратима дегенерация на ретината и загуба на зрение. Според проучване, публикувано в Journal Scientific Reports, само синята светлина уврежда ретината.

Специалисти от Лондон също предупреждават за вредата от синята светлина, излъчвана от цифровите устройства. Според офталмолозите тя има прекалено голяма енергия, която уврежда ретината и макулата на очите, причинявайки загуба на централното зрение. Особено опасно е, твърдят учените, ползването на смартфони, таблети и компютри, когато е тъмно.

Освен това втренчените в смартфоните си хора престават да мигат, поради което възниква ефектът на сухите очи. Учените препоръчват на всеки 20 минути хората да отклоняват погледа си от мониторите и в продължение на поне 20 секунди да гледат отдалечени обекти.

Специалистите споменават още един негативен ефект от синята светлина. Тя, подобно на ултравиолетовата, уврежда клетките на кожата и ускорява стареенето ѝ.

Сподели във Facebook