Здраве

17 Октомври 2018

credoweb bg

Обяснява в CredoWeb д-р Валентин Точков, началник на Отделението по педиатрия в МОБАЛ-Велико Търново:

Стомашно-чревният тракт на децата е особено чувствителен на инфекции, а и на употребата на антибиотици, която се налага в определени случаи. Тогава на помощ идват пробиотиците. Как обаче да изберем правилния препарат за най-малките и още по-важно – как да приемаме правилно таблетките с полезни бактерии?

Ето най-важното, което всяка майка трябва да знае

Темата за пробиотиците е много актуална в момента. Oт дълбока древност хората са ги използвали под една или друга форма, но никой им не е обръщал такова сериозно внимание. Самото им име (pro – за и biotic – отнасящ се до живота) подсказва, че това са полезни вещества, които попадайки в организма чрез храна и хранителни добавки, укрепват нашето здраве, оттам и живота.

Пробиотиците основно са два вида – на основата на бактерии (това са Lactobacillus и Bifidobacterium), и на основата на дрожди – (например S.boulardii). От древността до днес те заемат основна роля в нашето хранене.

Особено важно е въздействието, което оказват върху детското здраве - прочетете в платформата за здраве и здравеопазване CredoWeb

 

Сподели във Facebook