Здраве

1 Август 2022

credoweb bg

Д-р Влатко Глигоров

Д-р Влатко Глигоров, дм, е управител на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина, Пловдив. Средното си образование като физиотерапевт получава през 1989 г. в Средно медицинско училище Белград, Сърбия. През 1995 г. завършва Медицински университет София.

През 2010 г. защитава образователна и научна степен Доктор по медицина. През 2016 г. защитава магистратура по Здравен мениджмънт.

Разговаряме с него, след като отправи предупреждение, че отоците по краката не са безобиден признак, а центърът изработи специален терапевтичен пакет.

- Д-р Глигоров, алармирахте обществото, че отоците по краката са здравословен проблем, който не бива да се подценява. Кои са причините?

- През летните месеци отоците по краката са често срещани сред пациентите. Съществува т. нар. „функционален“ оток на краката, който се дължи на горещото и влажно време, както и на дълготрайни статични положения на тялото. Възможно е да се появи вследствие и от употребата на алкохол или при прием на голямо количество храна с високо съдържание на сол, както и с цикличността или нарушения в хормоналната система, особено при жените.

- Кога пациентът има нужда от консултация със специалист?

- Първо, това е повторяемостта и продължителността на отоците – ако продължат да се проявяват за по-дълъг период от време, не са пряко свързани с температурата на околната среда, с хранителния режим или с натовареността на работния ден. При условие, че има и допълнителни оплаквания като тежест, болка и изменения по хода на кръвоносните съдове. Тогава, при всички случаи е нужна консултация с лекар.

- Освен подуването на крайниците, на кои други симптоми е важно да се обърне внимание?

- Много е важно първо да се види дали оттокът е засегнал двата крака или предимно единия. Това е симптоматика, която дава доста информация на лекуващия лекар. Другото, което трябва да се следи, е дали има болка в самите стави /глезен, колянна и тазобедрени стави/ или от задната страна на краката. Това подсказва за вероятни проблеми с венозните система и евентуално да се види дали не става въпрос за тромбофлебит, което е животозастрашаващо заболяване и не трябва да се пренебрегва в никакъв случай.

- Какви са най-честите усложнения, с които се сблъсквате във вашата практика при неглижиране на проблема?

- Най-честите усложнения засягат първо и основно качеството на живот на пациента – усеща се дискомфорт, тежест, напрежение, трудност при ходене – т.нар. „оловни крака”. Започват болки в самото стъпало, от долната страна – поради отока, пада сводът на стъпалото и се получават всички оплаквания, характерни за дюстабан. Трудно му е да поддържа равновесие, поради което се включват много допълнителни мускули, които не са ангажирани при нормално ходене и движение. Така започват болки не само в краката, а и в кръста, както и по протежение на гръбначния стълб. Най-сериозните усложнения са свързани с появата на язви. Обикновено те се развиват при пациенти с проблеми във венозната система, известни като „разширени вени“, както и при тези, които, освен страдат не само от застойни процеси, но и от диабет. Там нещата са доста сложни и лечението не би могло да се ограничи само до физиотерапия и рехабилитация. Трябва да се намесят ендокринолог и съдов хирург.

Всички останали състояния, които засягат долните крайници и оточността на краката, физиотерапията и рехабилитацията може да помогнат не само за по-бързото им разнасяне, но и за подобряване на метаболизма на тъканите и на движението на лимфата в тях. Също така, ако се прави периодично, например, веднъж месечно, в рамките на 10 дни, физиотерапията може да повлияе положително не само на отока, но и на основното заболяване.

- Екипът на Спортния диспансер е разработил специални пакети за своите пациенти. Какво включват те?

- И понеже виждаме с какви оплаквания идват при нас пациентите, решихме да направим система от мерки и терапевтични подходи, които да облекчат състоянието им, да повишат качеството им на живот. Поотделно, всички тези терапевтични методи са познати, но ние сме ги комбинирали заедно така, че да повишим ефекта им. Става въпрос за масаж, мануален лимфен дренаж, апаратен лимфен дренаж – на базата на нагнетяването на въздуха във въздушни възглавнички, лимфата се изтласква от периферията към тялото на пациента. Четвъртият и петият метод са водни процедури - хидромасаж и подводен масаж с тангентор. Водолечението е не само ефективен, но и много приятен лечебен метод, особено в летните месеци. Условието е пациентът да няма остри възпалителни заболявания или тромбоза на дълбоките вени, което ние предварително уточняваме с нашите специалисти по време на преглед и консултация.

Но държа да подчертая, че ефектът е изключителен.

Позволете ми да отбележа и още нещо – нашият център е уникален като лечебно заведение, защото обхваща много широк диапазон от пациенти – не само хора с клинични прояви, които са диагностицирани с посттравматични, хронични или прогресиращи заболявания.

Лекуваме деца и възрастни, които активно спортуват и при които има отклонения в електрокардиограмата, пулса и кръвното налягане при провеждане на комплексен функционален тест, който се провежда в покой и при максимално натоварване.

- Пакетът за лечение при отоци на краката може ли да се проведе по НЗОК?

- Това зависи от преценката на специалиста по физикална медицина и рехабилитация. Огромно значение има основното заболяване, причинило този оток. Ако основното заболяване влиза в обсега на НЗОК, лечението може да се проведе на база издадено от личния лекар направление с код 23 за физиотерапия и рехабилитация.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook