Здраве

13 Януари 2010

1778

Животът днес

Най-изпитаният и традиционен начин да укрепим имунната си система е закаляването. То тренира защитната физиологична терморегулация на организма. Това е много важно за децата, защото те са особено уязвими от зимния сезон. Закалените деца не се боят от преохлаждане, от рязкото спадане на температурите на въздуха, от влиянието на студения вятър. Това води естествено и до снижаване на заболеваемостта.

В процеса на закаляване в детския организъм настъпват сложни изменения. Клетките на кожната обвивка, лигавицата, нервните окончания и свързаните с тях нервни центрове започват да реагират по различен начин на измененията в околната среда. Физиологичните процеси в органите и тъканите протичат по-икономично, бързо и съвършено, а под влияние на закаляването кожата и лигавицата стават по-нечувствителни и устойчиви към много болестотворни микроорганизми.
Закалените деца имат по-добър апетит. Те са по-спокойни, уравновесени, по-работоспособни и жизнерадостни.

За постигане на най-добър ефект от закаляването са необходими постоянство и постепенно повишаване на интензивността. Процедурите може да са с въздух или вода, която има по-силно действие върху организма от въздуха.
Освен това подготовката на детския организъм за зимата включва рационално хранене, прием на течности, активни игри на открито поне по 2 часа дневно, достатъчен сън. Витамините и аминокиселините също имат своето място в укрепването на организма.

Можете да давате на детето си Амбинор – препарат, съдържащ две незаменими аминокиселини – аргинин и аспартат. Те участват в жизненоважни процеси като доставянето на енергия и освобождаването от токсините. Препаратът няма странични ефекти и е особено подходящ в периоди на физическа или умствена умора. Децата и младежите могат да бъдат подкрепени с него по време на подготовка за изпити, за спортни състезания или други натоварвания, както и по време и след вирусни и инфекциозни заболявания.

Сподели във Facebook