Всяка година над 3000 българи се диагностицират с колоректален карцином. Болестта е третата по честота и втората по смъртност от видовете рак у нас. По света за същото време се разболяват над 1 000 000 души. Добрата новина е, че болестта е лечима в 90 процента от случаите.

Проблемът у нас обаче остава недостатъчната профилактика на раковите заболявания. Данните сочат, че много рядко се установява рак в първи стадий, а преобладават случаите на втори, трети и четвърти. В повечето случаи колоректалният карцином протича без симптоми, а когато започнат кръвоизливи, колити, отпадналост, повръщане, заболяването вече е в напреднал стадий, алармират онколози.

Това, което можем да направим сами, ако сме между 50- и 65-годишна възраст, е да се подложим на изследване. При наличие на оплаквания личният лекар ще ни даде направление и ще ни посъветва как да постъпим. В последните години стана популярна и хидроколонтерапията – процедура, при която дебелото черво се очиства основно в амбулаторни условия, но и това не е за решаване на своя глава: посъветвайте се със специалист. Засега е доказано и се знае със сигурност, че рисковите фактори за рака на дебелото черво са нездравословният начин на живот и много по-рядко – 5 до 10 на сто – наследствеността. Ето и някои идеи как да си помогнем с действия, които зависят от нас:

Повече движение

Заплашени са основно хората, които водят заседнал начин на живот: австралийско проучване е показало, че липсата на физическа активност за повече от десет години удвоява риска от този вид рак. Причината е в забавянето на перисталтиката и възможността на токсините за по-продължителен контакт със стените на червата. Затова си отделете 150 минути за спорт или бързо ходене седмично, разпределени в 3-4 дни. Затлъстяването, и то в коремната област, също е сериозен рисков фактор, който можем да овладеем сами или с помощта на специалист.

Храненето: почти вегетарианци

Да се откажеш от вкусната хапка не е приятно за никого и винаги имаме оправдания, за да си угодим с повечко храна, която ни удовлетворява и запълва емоционалните ни фуги. Но наистина трябва да осъзнаем, че болестите влизат през устата!

  • Ограничете червените и преработените меса (суджуци, салами, кренвирши, бекон, пушени колбаси) до 1-2 пъти месечно, както и прекомерната консумация на животински мазнини. Купувайте птиче месо и прясна риба и ги консумирайте същия ден. Рибата съдържа витамин B6 (който намалява риска от колоректален карцином), но при замразяване се губи 40 на сто от него.
  • Наблегнете на зеленчуци, зеленолистни, кръстоцветни (зелета, броколи, карфиол) – предимно сурови или приготвени на пара, които да покриват цветово целия спектър – червени, жълти, оранжеви, зелени, сини и морави.
  • Мислете за влакнините в храната – яжте плодовете и зеленчуците основно сурови и необелени. Ако те не стигат, купете си най-обикновени пшенични трици и добавяйте по 1-2 с.л. към зърнената закуска сутрин и още толкова смлени и предварително накиснати ленени семена, богати и на омега мастни киселини. Не товарят с много калории, но действат като метла и очистват червата.
  • Гответе често пълнозърнести храни – зърнени и бобови, в комбинация или самостоятелно: кафяв, неполиран ориз; просо, жито, елда, боб, леща, грах. Експериментирайте с по малки количества киноа, амарант, чия като добавки към тях.
  • Търсете мощни източници на ликопен като сготвени домати, диня, помело или розов грейпфрут, кайсии и опитайте екзотичната гуаяба.
  • Набавяйте си полезни мазнини от авокадото, което спомага за възприемането на антиоксидантите от зеленчуците, а и няма холестерол.
  • Яжте до 3-4 яйца седмично – заради пълноценните им протеини и заради витамин D, който се съдържа в жълтъка.
  • Не забравяйте: захарта и сладкишите „подхранват” туморите! Хапвайте по няколко сурови ядки за междинни закуски вместо сладки десертчета.
  • Намалете алкохола – редовното дневно приемане на повече от 45 мл алкохол увеличава със 70 на сто риска от колоректален рак. Прекаляващите с пиенето имат ниски нива на фолиева киселина, което благоприятства развитието на злокачествени образувания. Чаша вино или бира дневно са достатъчни.
  • Добавете джинджифил и куркума в своите ястия. Ефектът от последната се усилва многократно, ако е съпроводена от черен пипер. Направете ястията си пикантни и свежи с лъжичка къри.
  • Яжте пълнозърнест и ръжен хляб, белите филии оставете за празник.
Сподели във Facebook