Здраве

16 Октомври 2017

Животът днес

Само за 40 години наднорменото тегло се превърна в норма за децата и подрастващите в много страни. Това установи международна група учени, които обобщиха статистическите данни за затлъстяването при децата през последните четири десетилетия.

Специалистите отбелязват, че една от най-големите заплахи за здравето на хората днес е именно наднорменото тегло, което е причина за високата честота на сърдечносъдовите заболявания. Резултатите от изследването на учените са публикувани в списание The Lancet, като за него съобщава и Световната здравна организация.

Експертите са направили своите изводи, използвайки данните за масата на тялото на 31,5 милиона души на възраст от 5 до 19 години от 200 държави за периода от 1975 г. до 2016 г. Те съпоставили тези данни със здравословното състояние на всички деца на планетата през този период. Оказало се, че преди 42 години само 11 милиона деца и подрастващи са страдали от затлъстяване. През 2016 г. техният брой вече е 124 милиона. А около 213 милиона души на същата възраст през миналата година са имали наднормено тегло, което все още не е достигнало етапа на затлъстяване.

Учените отбелязват, че в развитите страни процентът на децата със затлъстяване е спрял да расте, но в развиващите се държави процесът на разпространение е в самото начало. Ако не се вземат спешни мерки, общият брой на децата с наднормено тегло ще продължи да нараства със същите темпове.

Във връзка с това Световната здравна организация публикува резюме на план за ликвидиране на детското затлъстяване. Според него властите във всички страни трябва да се стремят да намалят употребата на евтини калорични хранителни продукти, особено на готовите. Един от начините това да се случи е, като се въведат диференцирани акцизи върху тези храни. Предлага се още да се намали времето, през което децата престояват пред мониторите и екраните, защото обездвижването е една от причините за разпространението на наднорменото тегло. За да се води успешна борба с него трябва и да се насърчават масовият спорт и физическото натоварване. 

Сподели във Facebook