Използването на електронните цигари от младежите увеличава опасността от заразяване с коронавирус няколко пъти, доказаха американски учени от Станфордския университет. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в Journal of Adolescent Health. Специалистите се надяват новите данни да повлияят не само на потребителите, но и на органите, регулиращи продажбата на електронните цигари.

Оказало се, че младите хора, които ги използвали в продължение на 30 дни, пет пъти по-често изпитвали симптомите на COVID-19 – кашлица, висока температура, умора и затруднено дишане. В зависимост от това колко време са пушили обикновени или електронни цигари при тях рискът да получат положителен резултат на теста за коронавирус бил от 2,6 до 9 пъти по-висок.

Освен това опасността от COVID-19 била по-голяма при представителите на етническите малцинства и хората с по-нисък социално-икономически статус, което потвърждава резултатите от предишни изследвания.

Преди време британски специалисти установиха, че пушачите на традиционни цигари с 14% по-често се сблъскват с коронавируса. При тях се налагало два пъти по-често и болнично лечение.

Сподели във Facebook