Здраве

15 Март 2024

363

credoweb bg

Повишеният прием на гинко билоба може да доведе до трайно подобряване на вниманието при здрави млади доброволци, показа изследване на учени в САЩ.

За разлика от досегашните проучвания, екипът си поставил за цел да установи ефекта от по-големи дози от екстракта на това растение върху когнитивните функции. Четири са основните когнитивни „фактора“, които могат да бъдат полезни за описание на промените в когнитивните функции – скорост на вниманието, точност на вниманието, скорост на паметта и качеството на паметта, се казва в изследването, цитирано от The National Library of Medicine (САЩ).

По време на проучването участниците получили стандартизирани дози екстракт от гинко билоба от 120 мг, 240 мг и 360 мг или съответните дози плацебо. Показателите в когнитивните функции били измервани на 1 час, 2,5 часа, 4 часа и 6 часа след приема.

В сравнение с плацебото, приемът на гинко довел до редица значителни промени в показателите за ефективност. Най-значимо от тях е зависимото от дозата подобрение на фактора „скорост на вниманието“ след прием на 240 mg и 360 mg екстракт, което се проявява след 2,5 часа от приема и продължава да е налице след 6 часа от него.

Тези резултати са доста ценни в днешния забързан начин на живот, когато младият човек често e под стрес, практикува динамична работа, учи за поредния изпит и се изисква максимално активирано внимание. Те са и поредно доказателство за чудодейните свойства, които растението притежава.

Екстрактът от гинко билоба има дълга история като средство за лечение на различни заболявания

Гинко билоба е едно от най-старите дървесни видове, датиращ от преди повече от 200 милиона години. Родината му е Китай, но сега се отглежда и в Европа и Съединените щати. Още от дълбока древност листата и семената на плодовете намират различни приложения.

Листата на растението са богати на флавоноиди, които имат мощни антиоксидантни качества. Особено ценни в него са и терпеноидите, които помагат за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на „лепкавостта“ на тромбоцитите (така се избягва образуването на кръвни съсиреци). Гинко билобата съдържа и витамини (B1, B3, B6, C), и минерали.

В днешно време е една от най-продаваните билки

Има голям терапевтичен потенциал, включително премахване на свободните радикали, оксидативния стрес, както и намаляване увреждането на нервната система и агрегацията на тромбоцитите. Смята се, че подсилва сърдечносъдовата система. Освен това притежава противовъзпалителни, противоалергични свойства. Клиничните проучвания потвърждават нейните благоприятни ефекти при лечението на нарушения на централната нервна система – болест на Алцхаймер и когнитивен дефицит.

Незаменим помощник е при когнитивни оплаквания и проблеми с паметта, деменция, шум в ушите, световъртеж. Екстракт от семената на плодовете на гинко билоба се използва за справяне с тревожността и стреса.

Добре е да се насочите към гинко билоба при:

  • понижена концентрация;
  • студени крайници;
  • ежедневен стрес и натоварване;
  • след боледуване.

Ginkofol Max („Гинкофол Макс“) е комбинация гинко билоба, селен и биотин

Трите съставки усилват взаимно полезното си действие, а и приемането само на една таблетка е улеснение за заетите хора.

Хранителната добавка се препоръчва за подобряване на паметта, концентрацията и кръвооросяването. Може да се използва както при вече открити когнитивни проблеми, така и за профилактика на тези проблеми при хора, които упражняват активен умствен труд.

Гинкофол Макс е единственият продукт на българския пазар с контролирано съдържание на гинколова киселина (под 1 ppm). Това е гаранция, че не може да причини алергични реакции, включително и при хора, които са предразположени към това. Този факт е важен, защото гинколовата киселина в по-големи количества уврежда ДНК, може да бъде токсична за нервните клетки и имунната система.

Гинкофол Макс може да се приема от хора на безглутенова диета, с високо кръвно налягане и диабетици. Не съдържа пшеница, млечни продукти, лактоза, соя, глутен, сол или захар, нито пък ароматизатори и консерванти.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook