Здраве

1 Януари 2020

1639

Животът днес

Дентофобия е непреодолим страх от стоматологично лечение. Хората, които го изпитват, предпочитат мъчителната болка, самолечението или силните препарати и отиват на зъболекар само в краен случай.

Според социологичните изследвания страх от стоматологичния кабинет изпитват над 30% от населението на планетата. А най-разпространеното заболяване в света е кариесът – от него страдат около 5 млрд. души.

Специалистите твърдят, че има разлика между тревожност, страх и фобия. Тревожността се среща най-често и е свързана с безпокойство пред неизвестното. Страхът е реакция на позната опасност, а дентофобията е много по-силна.

Защо пациентите се боят от зъболекаря

На първо място стоматолозите поставят негативния опит от лечението на зъбите в детството. Следва страхът от болка. Той също може да е свързан с неприятните усещания, изпитвани в стоматологичния кабинет преди години. На трето място е неудобството от плачевното състояние на зъбите, което кара пациентите да избягват посещението при стоматолога. Страхът от инфекции и микроби е още една причина някои хора да отлагат лечението. Оказва се обаче, че дентофобията може да се предава по наследство. Освен това, ако родителите се страхуват от зъболекаря и не са скрили това от децата си, те може да последват техния пример.

С това тревожно разстройство хората трябва да се справят, защото отдавна е известно, че несвоевременното лечение създава много други проблеми и в крайна сметка води до загуба на зъби. Доказано е още, че болните зъби често оказват разрушително действие върху целия организъм, възпаления на ушите, носа и гърлото, бронхиална астма, ревматоиден артрит, сърдечносъдови проблеми и др.

Как да противодействаме на страха

 

  • Първо трябва да се осъзнае, че колкото по-дълго хората отлагат посещението при стоматолога, толкова по-тежки ще бъдат последиците и толкова повече пари ще са необходими за лечението.
  • Второ - необходимо е да се разбере, че съвременните методи на лечение значително се различават от тези, които са били използвани преди години. Учените откриха много обезболяващи препарати, а и кабинетите вече разполагат с иновационни апаратури за лечение на дъбите.
  • Трябва да се разчита и на помощта на стоматолога, който предварително да обясни на пациента с дентофобия какви процедури предстоят и какви ще са усещанията. Неопределеността само задълбочава състоянието.
  • Хората, страдащи от това разстройство, могат да поговорят със свои близки и приятели, които наскоро са посетили зъболекаря си и с тях не се е случило нищо травмиращо. Чуждият опит винаги помага.
  • Практиката показва, че при редовно посещение на стоматолог, дентофобията започва да отстъпва.

Справянето с проблема е възможно, но главното е човек сам да го поиска. Постоянното отлагане на лечението нанася вреди на цялото здраве, затова хората не бива да се поддават на страха, а да се интересуват от съвременното лечение и да се борят със зависимостта си.

Сподели във Facebook