Метаболизмът е изключително важен процес в човешкия организъм. От неговата скорост зависи работата ва много жизнено важни системи. Отдавна е известно, че забавената обмяна на веществата е в състояние чувствително да влоши здравословното състояние на хората. Възможно е да се появят проблеми с мускулатурата и ставите, да се повиши нивото на холестерола, да се забави пулсът, да се появят слабост и депресия, кожата да стане прекалено суха, да се покачи теглото и др.

Според специалистите обаче има различни начини да се ускори метаболизмът. Кои са най-разпространените и ефикасни от тях:

1. Движете се повече

Най-лесният и ефективен метод за ускоряване на метаболизма е движението. Ако не се занимавате със спорт, ходете повече. Експертите препоръчват не по-малко от 10 хиляди крачки на ден.

2. Яжте често и по малко

Ако метаболизмът ви е по-бавен, в никакъв случай не гладувайте. Яжте не по-малко от пет пъти на ден в малки количества. Така няма да чувствате глад, организмът ви няма да се запасява с калории, а ще ги изгаря.

3. Увеличете употребата на белтъчини

Специалистите не призовават да преминете на белтъчна диета, а вечерното ви меню да съдържа повече белтъчини и минимално количество въглехидрати. Доказано е, че белтъчините ускоряват метаболизма.

4. Пийте достатъчно вода

Всяка сутрин започвайте с чаша вода. Правете същото и преди лягане. Препоръчва се вода да се пие и 40 минути преди хранене и 30 минути след това. Така давате възможност на организма си да вкара натрупаните мазнини в процеса на метаболизма.

5. Не пропускайте закуската

Вече категорично е доказано, че това е най-важното хранене за деня. Именно закуската включва нормалната скорост на обмяната на веществата, която се забавя по време на нощния отдих.

 

Сподели във Facebook