Здраве

14 Август 2022

credoweb bg

На теория всеки знае, че навици като нездравословно хранене, тютюнопушене и прекаляване с алкохола вредят на здравето. На практика за повечето хора е трудно да се откажат напълно от тях, дори да осъзнават последствията. Добрата новина е, че науката и новите технологии, но и базираните на експертни анализи политики помагат за намаляване на вредата и разходите за здраве. Как точно може да стане това, коментираха лекари, икономисти и специалисти по обществено здраве по време на международна медийна среща, част от осмата научна конференция „Факти, противоречия и дебати в диагностиката и лечението на сърдечни и съдови заболявания“, организирана от „Арбилис“.

Темата за намаляване на вредата има значение както за отделния човек, така и за обществото като цяло, защото именно то плаща цената като разходи за болнични, здравеопазване и др. Категорично е доказано, че инфаркти, инсулти, онкологични, респираторни и метаболитни заболявания (метаболитен синдром, диабет и др.) са свързани с начина на живот. Животът на хиляди хора може да се удължи, те ще боледуват по-малко, дори ако само малко променят навиците си – намалят вредните храни, алкохола и цигарите.

„Ние никога няма да сме перфектни по отношение на рисковото си поведение. Но можем да контролираме риска, стига да сме добре информирани как да намалим вредата за обществото като цяло“, посочи проф. Борислав Георгиев, началник на Клиника по кардиология в Националната кардиологична болница. - В практиката си имам пациенти, които едва преминали през острата фаза на инфаркта, бързат да се върнат към тютюнопушенето“, дава пример кардиологът и допълва: „В помощ на такива заклети пушачи идва науката, която предлага нови технологични решения. Бездимните устройства понижават значително вредното въздействие на хилядите токсични вещества, отделянето при изгаряне на тютюна в цигарите.“

Могат да се спестят милиарди от парите за здраве

Експертни анализи сочат, че комплексни мерки за ограничаване на вредните навици имат потенциала да намалят с милиарди обществените разходи за здравеопазване в целия ЕС. Макроикономистът Аркади Шарков от ЕКИП и член на Обществения съвет към „Индекс на болниците“ и на Обществения консултативен съвет към БЛС поясни, че ако през 2020 г. половината пушачи в България бяха преминали към нагреваеми тютюневи изделия, то това би намалило хоспитализациите при болести като инфаркт, инсулт, рак, ХОББ с до 20% на година или с около 186 000 души годишно. В този сценарий за година смъртните случаи от рак, инфаркт, инсулт и ХОББ биха намалели с 4200.

Спестените средства за лечение и нетрудоспособност биха възлизали на 1,8 млрд. лева. Ако 50% от пушачите заменят цигарите с негорими тютюневи изделия, ще бъдат взети 166 000 болнични дни по-малко, а годините живот с увреждане вследствие на заболяванията, свързани с тютюнопушене, ще намалеят общо със 107 000. Пропуснатите ползи за икономиката, свързани с тютюнопушене през 2019 г., възлизат на 4,4 млрд. лв. или 3,7% от БВП, тъй като предотвратимата смъртност е ключов фактор за икономиката, сочат още данните от доклада на ЕКИП.

На форума бяха представени подобни данни от експерти от още две европейски страни. В Германия заболеваемостта от същите диагнози пада с 22%, когато се прилага политика за намалена вреда от тютюнопушенето, сочи доклад на аналитична организация PIVOT. Смъртността от предотвратими болести в Словакия ще намалее с 14 000 случая, ако се въведат превенция и подходящо лечение, показва доклад на GLOBSEC.

Акцизът на тютюна да е според вредата 

При цигарите се препоръчва пълно спиране, за да не страда здравето. На практика това е много трудно за повечето пушачи. За намаляване на вредата от тютюнопушенето са възможни алтернативи, посочва експертът Алексанър Хинц и представя немския подход: цигарите като най-високорисков продукт са с най-висок данък. Алтернативните  електронни цигари се облагат най-малко. Анализ на експертите от PIVOT Германия, представен от него, показва, че дори само половината пушачи да заменят цигарите с бездимни устройства, случаите на инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ ще намалеят с близо ¼ при германците в средна възраст.

Експертният доклад сравнява две възрастови групи (30-44 г. и 45-64 г.) за 4 заболявания, свързани с пушене – инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ. Преминаването към продукти с намален риск увеличава годините живот в добро здраве, значително се подобрява качеството на живот и в двете изследвани възрастови групи.

Един от всеки 5-6 смъртни случая е заради нездравословно хранене

Нездравословното хранене води до редица заболявания, а в Европа 17% от смъртните случаи се дължат именно на тях, стана ясно още на форума. Словакия е сред първенците в това отношение - 26% от словаците умират заради болести, свързани с лоша диета. Докладът бе представен от Мартин Сматана, който оглавява Надзорния съвет на най-големия здравноосигурителен фонд в Словакия. При подходящи политики за превенция и адекватно лечение в страната може да се избегнат почти 14 хиляди смъртни случая годишно, посочи той.

Испания, Италия и Исландия се справят най-добре в тази област, тъй като полагат много усилия за превенция на заболяванията. В тези страни хората употребяват по-малко сол и захар, а храната е в стила на Средиземноморската диета, която включва много риба и зеленчуци. Най-нездравословно се хранят в Унгария и Словакия, но и България е сред водещите по тези показатели.

Има редица нормативни и законодателни мерки, които може да насърчат здравословния начин на живот: за насърчаване на премахване на транс-мазнините, 30% данък върху безалкохолните напитки със захар, 10% субсидиране на плодовете и зеленчуците.

Умни данъци ограничават употребата на алкохол

Алкохолът също е във фокуса на експертите, които анализират причините за предотвратима смърт в света. Доказано е, че редовната употреба на високи дози може да причини цироза на черния дроб,  онкологични заболявания, промени в мозъка и други проблеми от социален характер.

Успешните политики за ограничаване вредата от алкохола може да стане чрез облагане с ниво на данък според съдържанието на чистия алкохол, целящ ограничаването на количеството, което се употребява и рестрикции за продажбата на алкохол след определен вечерен час. Важно е да се преразгледа възрастта, след която е разрешена употреба на алкохол и тя може да стане 21 години.

Икономистът от Германия Александър Хинц обърна внимание, че младите жени в родината му проявяват по-рисково поведение по отношение на алкохола. 80% от общата консумация се пада на бирата и виното, като количествата остават на същото ниво през годините. По думите му това е свързано с факта, че алкохолът не е достатъчно регулиран и обложен. По-голяма е консумацията в групите на най-младите и най-възрастните. Хинц разработва стратегии по регулаторни въпроси в ЕС и един от последните му проекти е за въздействието на законовата рамка върху намаляване на незаразните болести в държавите членки на ЕС.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook