Здраве

8 Февруари 2020

Животът днес

Безпокойството за собственото здраве е нормална реакция на хората, особено в период на епидемия. Учените обаче препоръчват да не се поддаваме на паника заради коронавируса, който продължава стремглаво да се разпространява. Специалистите напомнят, че просто трябва да се спазват няколко правила. Профилактиката по нищо не се отличава от препоръчваната при грип или други вирусни заболявания.

На първо място е честото миене на ръцете със сапун не по-малко от 20 секунди, защото заразата се предава не само по въздушно-капков път, а и чрез директен контакт. Необходимо е предметите и повърхностите, които най-много се ползват, да се дезинфекцират. Става въпрос за дръжките на вратите, мобилните телефони, мишката на компютъра, клавиатурата и др.

Опитвайте се по-често да пребивавате на чист въздух и да избягвате места, където има много хора. Естествено, избягвайте хора, които имат признаци на заболяването.

Използвайте правилните маски. Най-разпространените не са ефективни. Те помагат срещу разпространяването на вируса, но като профилактика са безполезни.

Потърсете навреме медицинска помощ, защото ранната диагноза увеличава шанса за излекуване. Ако имате признаците на коронавирус, обадете се предварително на лекаря, за да вземе своевременно мерки и да намали риска от заразяване на другите пациенти и медицинските работници. Това е много важно, ако скоро сте се върнали от Китай или сте общували с хора, пристигнали от там.

Не ходете на работа, ако сте болни. Една от главните причини за бързото разпространяване на вируса е отказът на заболелите да си останат вкъщи. Същото се отнася и за грипа, чиито признаци е трудно да се различат от тези на коронавируса.

Сподели във Facebook