Причина за претоварването със захар при съвременните хора често е начинът им на хранене – употребата на газирани подсладени напитки, пакетирани сокове, преработени продукти. Организмът обаче има стратегия как да предупреждава, че сме прекалили със захарта, което може да се случи, дори когато не наблягаме на десертите.

Нарушения в храносмилането

Употребата на прекалено много захар създава проблеми на стомашната флора. Резултатът е разстройство, запек, подуване на корема.

Инфекции на пикочния мехур

Средата с високо съдържание на захар благоприятства развитието на различни бактерии. При жените това се изразява в инфекции на пикочния мехур и гъбични заболявания.

Жажда

Един от предупредителните сигнали за голямо количество захар в организма е честото уриниране. Така организмът се опитва да се избави от нейния излишък. Колкото по-интензивно губим влага, толкова по-често изпитваме жажда, защото се налага на коригираме водния баланс.

Кожни проблеми

Преди всичко кожата става суха, а причината за това е загубата на течности поради прекаляването със захарта. Тя притежава и свойството да се свързва с белтъците колаген и еластин, които правят кожата здрава и стегната. Този процес може да стане причина за появата на бръчки, пъпки, възпаления, петна, целулит.

Умора

Постоянната умора също може да бъде предупреждение, че в организми ни се съдържа прекалено много захар. Поредният десерт бързо зарежда с енергия, но след това нивото на глюкоза в кръвта също бързо пада, което води до дефицит на енергия и умора.

Психични разстройства

Влошаване на настроението, депресия, тревожност, мнителност, изблици на агресия – подобни нарушения често възникват, когато съдържанието на захар в кръвта периодично е много високо. Човешкият мозък работи много по-добре, когато нивото на захар е стабилно и не е подложено на колебания.

Понижен имунитет

Известно е, че хората, употребяващи сладки продукти, лишават организма си от полезните плодове и зеленчуци. Това отслабва имунната система, защото организмът не получава в достатъчни количества необходимите му витамини и минерали.

Сподели във Facebook