При проблеми със зрението обикновено посещаваме офталмолог, но понякога тези нарушения са симптом на други заболявания.

Какви могат да бъдат те:

Артериална хипертензия

Не всички хора усещат високото кръвно налягане. Понякога хипертонията се проявява само със зрителни нарушения. При рязко покачване на артериалното налягане може да ви притъмнее или да ви присветва пред очите, да ви се привиждат движещи се черни мушички.

Какво трябва да се направи: Проверете кръвното си налягане. То не трябва да превишава 140/90 и ако стойностите му редовно са по-високи, се обърнете към терапевт или кардиолог.

Аденома на хипофизата

Тя често е съпроводена от зрителни нарушения, които могат да бъдат първите симптоми на този или други тумори на тилния лоб на мозъка, в който е разположено мястото, където се кръстосват двата зрителни нерва. В този случай се стеснява страничното поле на зрението. Това явление може да не се забележи и да се открие случайно при преглед от офталмолог.

Какво трябва да се направи: Ако забележите, че постоянно се блъскате в ъглите на предмети и ако това е придружено от постоянно запушен нос и главоболие, се обърнете към невролог и ендокринолог и направете изследвания на хормоните на хипофизата в кръвта, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс и ангиография на главния мозък. За да се изключи заболяване на очите, се прави и офталмологичен преглед.

Остро нарушение на мозъчното кръвообращение

Още една тревожна причина за нарушения в зрението. При това състояние може да липсват другите симптоми на инсулта, като внезапна слабост или изтръпване на ръцете или краката, затруднения в говора и ориентацията. Нарушението на мозъчното кръвообращение може да е съпроводено от най-различни зрителни проблеми – от виждане на проблясващи светлини и искри до загуба на зрителното поле.

Какво трябва да се направи: Ако става дума за инсулт, не трябва да се губи нито минута и незабавно да се повика спешна помощ. Не бива да се пренебрегват и краткотрайните нарушения на мозъчното кръвообращение. Хора с такъв проблем трябва да се изследват обстойно – да се подложат на ултразвуково изследване на артериите, ЕКГ, ехография на сърцето, подробен кръвен анализ с установяване на липидния профил, склонност към образуване на тромби, както и съдържанието на хомоцистеин – аминокиселина, която води до ранна атеросклероза, образуване на тромби и повишава с 5-8 пъти риска от инсулт и инфаркт.

Мигрена

Тя е една от най-честите причини за временни нарушения в зрението. Пристъпът от мигрена се предшества от появата на светещи точки, зигзази и искри пред очите. Мигрената може да продължи до 3 денонощия и отшумява постепенно. Специалистите наричат това състояние мигрена с аура. Освен зрителните халюцинации при мигрена може да се наруши и централното зрение. Понякога и за по-продължително време. Специалистите определят това състояние като много тревожно – има случаи, когато в резултат на мигренозен пристъп, предизвикан от съдов спазъм, се откриват фокални лезии в тъканите на главния мозък.

Какво трябва да се направи: Необходима е консултация с невролог и при нужда изследване с ядрено-магнитен резонанс на главния мозък.

Артериална хипотония

Става дума за хората с трайно ниско кръвно налягане – по-ниско от 100/60, при което често намалява кръвоснабдяването на зрителния нерв. Това състояние може да се усложни при кръвозагуба, анемия, силен психологически или физически стрес, рязка промяна в положението на тялото. Най-често на хипотониците им притъмнява пред очите, което понякога води до предсинкопно състояние.

Какво трябва да се направи: Най-добрата профилактика са упражненията за тонизиране на кръвоносните съдове с помощта на контрастен душ, масаж, изометрични упражнения, например карпален разширител и др.

Сподели във Facebook