Здраве

24 Октомври 2019

Животът днес

Карфиолът се смята за един от най-полезните зеленчуци на планетата. И това не е случайно. Учените все по-често препоръчват карфиолът задължително да стане част от менюто ни. Защо?

1. Карфиолът съдържа диетични фибри, които нормализират дейността на стомашно-чревния тракт и подобряват храносмилането. Редовната употреба на този зеленчук предотвратява запека и разстройството, бори се с метеоризма. Съединението глюкорафанин, което присъства в състава на карфиола, извежда отровите от стените на вътрешните органи и предпазва лигавицата на стомаха от образуването на язви.

2. Карфиолът е богат на витамини от групата В и на фолиева киселина, което оказва положително влияние върху женския организъм. Затова зеленчукът се препоръчва на бъдещите майки.

3. Учени доказаха, че карфиолът е отлично профилактично средство срещу рака на простатата, на гърдата и на дебелото черво.

4. Витамин К, съчетан с мастните киселини, които се съдържат в карфиола, оказва бактерицидно и противовъзпалително действие. Освен това витамин К отстранява лошия холестерол, с което оказва положително въздействие върху сърдечносъдовата система.

5. Калият в карфиола пречи на отлагането на соли в урината и препятства образуването на камъни в бъбреците.

Сподели във Facebook