Здраве

14 Януари 2010

3265

Животът днес

Катеренето – източник на адреналин и здраве през цялата година

Изкуствените зали в София предлагат отлични условия за начинаещи и напреднали

Макар днес катеренето да е официален спорт, неговото начало е било поставено преди много, много години, когато праисторическите хора са го използвали като основен начин за придвижване из планинските стени, покрити със сняг и лед. През последните няколко десетилетия броят на любителите на това екстремно физическо занимание непрекъснато се е разраствал, което е довело и до някои трансформации в неговата първоначална структура. Към днешна дата катеренето се е настанило удобно в залите с изкуствена стена, където всеки, който поиска, може да се наслади, при това с максимална сигурност за своето здраве, на едно незабравимо преживяване. 

Когато студът ни спира от спорта на открито, катеренето ни позволява да поддържаме добрата си форма, да каляваме волята си и да се сработваме със страховете в залата благодарение на изкуствената стена и боулдъра.  Изкуствената стена е изградена по специален механизъм. Тя имитира скали, като върху панели от полиестерна смола или шперплат са монтирани хватки, които наподобяват скални форми. Чрез различно разполагане на хватките, които са също от полиестерна смола, се подреждат маршрути с различна степен на трудност, които да развиват уменията и техниката както на начинаещи, така и на напреднали катерачи. Стените в зала достигат най-често височина до 30 м.
Първите стъпки в катеренето изискват минимален инвентар – специални обувки, наречени еспадрили, и торбичка за магнезий. Навлизайки все по-навътре в спорта, разбира се, разнообразието от „джаджи” се увеличава. Екипировката е изцяло вносна и е сбор от много елементи, всеки един на умерена цена.
Катеренето на по-голяма височина се осъществява само с осигуровка. Катерещият се връзва с въже за седалката, която е обул, което пък преминава през специално осигурително съоръжение, прикрепено също за седалка, която носи неговият партньор. В случай че катерещият се изпусне от някоя хватка, той винаги увисва сигурно на седалката.

Друг тип катерене, който може да се тренира и в зала, и на скали,  е боулдър катеренето. В залата това представлява катерене по стена с височина от 2 до 6 м без въже. Осигуровката против нежелани телесни наранявания е дебел гимнастически дюшек, който се намира под стената, на която се катерим.

За разлика от другите градове катеренето на изкуствена стена в София е вече изключително достъпно. Първата построена изкуствена стена се помещава под единия купол на Софийския университет, където преди 8 години Явор Панов и негови приятели катерачи решават да си направят сами местенце, където могат да тренират. Постепенно обаче това се превръща в мястото, където се събират всички – начинаещи и напреднали. Въпреки че тази стена предлага по-трудни маршрути за тренировка, много хора от общество на катерачите са започнали оттам. Напоследък  популярност сред тях доби и изкуствената стена в НСА, а съвсем наскоро отвори врати и друга в УНСС. Последните две са доста по-големи и модерни, предлагащи  добри условия и за начинаещите.

Разбира се, като за начало е хубаво да се започне курс, на който се дават основни знания за осигуряване и оборудване, тъй като катеренето крие известна доза риск, а е от голямо значение да знаем как да се грижим за собствената си сигурност и за тази на партньора, с когото катерим.

За истинските любители на екстремните спортове е катеренето по замръзнали водопади, което обаче си е доста опасно занимание и затова не се практикува без осигуровка, състояща се от седалка, въже, карабинери и ледени клинове – т.нар. цеви. За съжаление практикуването на този вид катерене в България е ограничено поради неголемия брой водопади, които замръзват стабилно. Тези, на които може да се катери, се броят на пръсти - Боянския, Скакля край гара Бов, Скакавица и Джендема, който е истинско предизвикателство. По принцип едни от най-добрите дестинации за леденото предизвикателство в света са Алпите и различни обекти в Канада.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97