Кистите по яйчниците са като епидемия в наши дни. От тях страдат дори съвсем млади момичета, потвърждават както АГ специалисти, така и ендокринолози. Според проф. Здравко Каменов от Александровска болница засегнати са до 10% от жените. Проблемът е свързан с хормонални проблеми и работата на жлезите с вътрешна секреция. Затова подходът към всеки пациенти е специфичен и индивидуален.

Понякога кистите са съпроводени с акне или косопад. В други случаи жените стигат до лекаря, защото напълняват много или пък не могат да забременеят. По-важното, което трябва да се знае, че при поликистозни яйчници има повишен риск предиабет (инсулинова резистентност) или дори диабет тип 2. Две трети от жените с тази диагноза се борят с излишните килограми. Що се отнася до проблемите с инсулина, те може да се появят дори и при слаба фигура. При жените с кисти по яйчниците често има инсулинова резистентност. Това означава, че хормонът може да се синтезира от панкреаса, но той не може да вкара захарта от кръвта в клетката. А глюкозата е основен енергиен източник за нея. Организмът се стреми да компенсира този проблем и отделя все повече инсулин. Увеличените му нива пък стимулират яйчника да произвежда усилено мъжки полови хормони.

Кистите са фоликули, които зреят, но не се пукат

Така процесите следват един след друг. Овулацията се затруднява, а в яйчника постепенно се натрупват много на брой малки кисти. Те представляват фоликули, които се развиват нормално. Проблемът идва оттам, че те започват да зреят, но процесът не завършва както трябва – те не се пукат. Когато се натрупат прекалено много (такива случаи се срещат в практиката), яйчникът прилича на пчелна пита. Все пак проф. Каменов успокоява жените, като казва, че кистите не са толкова страшни. Те представляват доброкачествено образувание. Страховете, че може да се превърнат в рак, са необосновани. Само в единични случаи се открива злокачествен процес. Друг въпрос, който вълнува жените е дали няма връзка между кистите в яйчника и тези в гърдите. До момента не са намерени солидни доказателства за такава връзка, допълва ендокринологът.

Лечението при това състояние може да започне с популярния метформин, споделя опита си проф. Каменов. Това е най-често предписваното лекарство при проблеми с обмяната на захарта. Целта е, ако има инсулинова резистентност, тя да се преодолее. Често при пациентките се открива хиперандрогения (повишение на мъжките полови хормони), чиито признаци са повишено окосмяване, акне и косопад. Тестостеронът действа стимулиращо на всички косми по тялото с изключение на скалпа. Може да се назначат и противозачатъчни хапчета за временно потискане на яйчниците. Предлагат се и хранителни добавки – миоинозитол.

Диетата при кисти залага на стабилната закуска

Закуската при поликистозни яйчници трябва да включва повече протеини и въглехидрати

Със сигурност може да се опита и диета. Именно правилният избор на храни може да повлияе значително за овладяването на проблема с кистите, убедена е проф. Даниела Якубович, която работи в Медицинския университет в Тел Авив. Тя разработва диета, чиято цел не е да се отслабва, а да се разреши благоприятно съществуващият проблем с инсулина.

За жените, които имат поликистозни яйчници, закуската е най-важното хранене за деня. Съставът трябва да включва повече протеини и въглехидрати. Има и друга тънкост – при следващи похапвания калориите намаляват. Според проф. Якубович този подход спомага за намаляване на инсулиновата резистентност. Оттам се понижава нивото на тестостерона. Настъпва и друг желан ефект – честотата на овулацията значително се увеличава. Съветите на проф. Якубович са за жените, които имат нормално тегло, но се опитват да забременеят и родят здраво бебе.

Този начин на хранене не цели непременно отслабване. Все пак ако освен кистите, жената има и проблем с килограмите, една от първите задачи е да намали теглото. При необходимост лекарят ще им назначи медикаменти, които целят да подобрят нивата на инсулина. Други проучвания също подкрепят изводите на проф. Якубович. Тези принципи могат да служат и като диета за отслабване, ако като цяло се ограничат калориите. Солидната закуска и по-ограниченото хранене през останалата част на деня понижава нивата на инсулина, глюкозата и триглицеридите. Затова учените са убедени, че подобен хранителен план може да помогне и на жени с поликистозен овариален синдром.

 

 

Сподели във Facebook