Всеки знае, че човек не може да живее без вода. Тя съставлява около 60% от нашия организъм. Полезна е за ставите, доставя кислород на всяка клетка, регулира температурата на тялото, помага на храносмилането, извежда токсините от организма и т.н. Ако искаме да бъдем здрави, трябва да пием не по-малко от 2 литра вода на ден. Но голямо значение има и кога правим това.

В някои случаи водата е задължителна. Кои са те:

Сутрин

Според специалистите всеки трябва да започва деня си с чаша вода. Това извежда отровите от организма и ободрява. При това водата е необходимо да бъде със стайна температура.

Преди хранене

Този навик пази от преяждане. Чаша вода 30 минути преди хранене събужда вкусовите рецептори и овлажнява лигавицата на стомаха, което помага на храносмилането.

Когато сте гладни

Понякога вместо жажда, хората изпитват глад. Ако изпиете чаша вода, ща разберете дали действително сте гладни.

Преди и след тренировки

По време на физическа активност от организма се извежда много влага, а за да не допуснете обезводняване, трябва да пиете 2-3 чаши вода преди и след тренировките. Това е начинът да не нарушите водния баланс на организма си.

Когато сте болни

Когато човек е болен, трябва да пие повече течности, затова се препоръчва да се увеличи употребата на вода. Това не само предпазва от обезводняване, а и извежда опасните токсини от организма, което помага за по-бързото оздравяване.

Когато сте уморени

Ако чувствате упадък на силите, но нямате време за пълноценен отдих, изпийте чаша вода. Малко хора знаят, но умората е един от основните признаци на обезводняването. Водата може да ви зареди с енергия.

Сподели във Facebook