Според специалистите хората с диабет трябва внимателно да подбират не само хранителните продукти, но и напитките. Най-добрият избор са тези, които предотвратяват колебанията на захарта в кръвта.

Както съобщава The Health Site, акуратно спазваната диета може да предотврати и да държи диабет под контрол.

„Не само храните, а и напитките могат да окажат значително влияние върху диабета и нивото на захар в кръвта. Най-подходящи за хората с тази диагноза са нискокалоричните напитки, които могат да предотвратят колебанията на нивото на захар в кръвта“, заявиха учените.

На първо място те поставиха зеления чай. Според експертите неговата употреба понижава резистентността към инсулина и помага в борбата с другите проблеми, свързани с диабета – затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, повишени холестерол и кръвно налягане. Специалистите напомнят, че зеленият чай трябва да се пие без захар.

Черното кафе в умерени дози също е полезно, защото понижава нивото на захар в кръвта и предотвратява колебанията му. Препоръката на учените е да се употребяват до три чаши кафе на ден без захар, сметана или мляко.

Още една напитка за диабетици е пресният зеленчуков сок. Той е особено полезен, когато е приготвен от листни зеленчуци, целина, краставици. Може да се добави и доматен сок.

Сподели във Facebook