Здраве

10 Октомври 2017

Животът днес

Финландски учени стигнаха до извода, че причина за отслабването на паметта може да бъде неправилното хранене. Според специалистите хората могат лесно да се предпазят от деменция. Достатъчно е да включат в ежедневното си меню продукти, богати на витамин В, а освен това да не пушат и да не  употребяват алкохол.
Както твърдят учените от университета в Хелзинки храните, които хората предпочитат директно влияят върху микрофлората на стомашно-чревния тракт, а чрез невромедиаторите  - върху паметта и самочувствието. Освен това небалансираното хранене с големи количества мазнини и въглехидрати прави клетъчните мембрани прекалено твърди, което влошава скоростта на предаване на сигналите чрез клетките. Именно това е причината способността на главния мозък да обработва информацията да отслабва и паметта да се влошава.

За да се избегнат тези негативни последици учените препоръчват да се храним правилно. Да включим в менюто си нерафинирани зърнени храни, плодове, зеленчуци, птици, риба и изделия от твърди сортове пшеница. Според специалистите положително въздействие върху дейността на мозъка оказват и какаото, чаят и кафето.

Сподели във Facebook