Американски и испански учени завършиха десетгодишно изследване, по време на което наблюдавали и анализирали различните начини на хранене при хората. Така те установили, че зехтинът и рибата са най-добрите продукти за мозъка.

В изследването взели участие две групи – едната с генетична предразположеност към болестта на Алцхаймер, а другата без такава наследствена обремененост. Всички доброволци водели дневник, в който описвали начина си хранене, а специалистите периодично ги подлагали на тестове за състоянието на когнитивните им функции.

Оказало се, че участниците в експеримента, които се придържали към средиземноморската диета, по дълго време запазвали умствените си способности в сравнение с тези, които се хранели по друг начин. И този факт не бил свързан с принадлежността им към една от двете групи.

Учените продължили изследването, за да установят как действат на мозъка различните компоненти на диетата – плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, ядки, бобови храни, зехтин и риба. В резултат специалистите стигнали до извода, че най-добри са показателите на хората, които употребяват много риба и качествен зехтин. Те запазвали когнитивните си способности до дълбока старост.

Сподели във Facebook