Здраве

21 Септември 2020

Животът днес

Всяко нарушение в дейността на бъбреците може да доведе до хронично заболяване, затова е важно навреме да се потърси лекарска помощ. Но според специалистите, за да не влошите състоянието си, трябва да изключите някои продукти от менюто си. Кои са те:

Авокадо

Въпреки че авокадото е много полезно, то съдържа голямо количество калий, който не бива да се употребява от хора с бъбречно заболяване.

Пълнозърнест хляб и кафяв ориз

Пациентите с хронични заболявания на бъбреците по-добре да се ориентират към белия хляб, защото в пълнозърнестите продукти има повече калий и фосфор. Това се отнася и за кафявия ориз. Двата елемента оказват негативно влияние върху бъбреците.

Банани

Бананите също съдържат калий, затова хората с бъбречни заболявания трябва да забравят и за тях. Ако им се хапва екзотичен плод, могат смело да употребяват ананаси.

Мляко и млечни продукти

Белтъчините, калият и фосфорът в тях също ги прави опасни за бъбреците. За щастие на пазара вече се предлагат алтернативни на млякото продукти, които пациентите с бъбречни заболявания могат да консумират.

Портокали

Тези цитрусови плодове също са забранени за пациенти с бъбречни проблеми. По-добре да се заменят с ябълки или грозде, които също съдържат много хранителни и полезни вещества.

Обработени месни продукти

Различните колбаси се произвеждат с добавянето на голямо количество вредни за организма вещества като сол и консерванти. Затова обработените месни продукти не се препоръчват както на пациенти с бъбречни заболявания, така и на здрави хора.

Картофи

Още един популярен зеленчук, който е богат на калий, а това го прави опасен при заболявания на бъбреците. Ако все пак хората с такива здравословни проблеми искат да употребяват картофи, трябва преди това да ги накиснат във вода за не по-малко от 4 часа.

Сподели във Facebook