Учените твърдят, че основната причина за появата на рак са мутации в гените, които имунната система не е забелязала навреме и не е коригирала. Тези мутации обаче могат да бъдат предизвикани както от външни фактори, така и от вътрешни проблеми на организма. Най-често това са наследствена предразположеност и болести, които проправят пътя на рака. Кои са те?

Хронични възпаления

Според специалистите всяко продължително хронично заболяване е благодатна почва за възникване на рак. Затова при продължителни болки, кашлица и други симптоми, които не отшумяват, трябва да се обърнем към лекар.

Вирусни заболявания

Всички вируси отслабват имунната система. Например след банален грип на имунитета му са необходими шест месеца, за да се възстанови. Но има и особена категория вируси, към които трябва да се отнасяме с особено внимание. Един от тях е папилома вирусът, който провокира рака на шийката на матката. Днес са известни над 100 типа от този вирус, от който са инфектирани около 70% от хората.

Друг вирус, който често е отговорен за рака на носоглътката, стомаха и лимфома, е Епщайин-Бар. Той се предава чрез слюнката (при целувка, ползване на чужда четка за зъби или прибори за хранене например). Ако имунитетът е отслабен, вирусът се проявява чрез инфекциозна мононуклеоза, който често се приема за ангина.

Вирусът на хепатит В и С може да стане причина за рак на черния дроб. Хепатит С се предава чрез кръвта, а хепатит В чрез контакт с биологични течности. Хроничното възпаление, което възниква след попадането на тези вируси в организма, води до цироза на черния дроб. А според статистиката при около 20% от хората с това заболяване, впоследствие се появява рак.

Бактерията Helicobacter pylori може да доведе до рак на стомаха. Тя се предава чрез слюнка, мръсни ръце, при използване на чужди прибори за хранене и т.н.

Затлъстяване

Затлъстяването повишава риска от 12 вида рак, между които на хранопровода, на щитовидната жлеза, на стомаха, на черния дроб, на бъбреците, на главния мозък, на панкреаса и т.н. Учените предполагат, че наднорменото тегло нарушава хормоналния баланс и обмяната на веществата в организма, което води до мутации в клетките.

Алкохолизъм

Прекалената употреба на алкохолни напитки може да стане причина за рак на хранопровода, на черния дроб, колоректален рак и др. Доказано е, че етанолът, който се метаболизира в организма до ацеталдехид, уврежда ДНК на клетките.

Полипи

Те може да причинят рак на дебелото черво. Според учените тяхната поява провокира хронични възпаления, запек, стомашно-чревни инфекции и други здравословни проблеми.

Мастопатия

При жените с това доброкачествено заболяване рискът от рак на млечните жлези е 3-4 пъти по-висок отколкото при здравите.

Сподели във Facebook