Здраве

27 Януари 2014

2267

Животът днес

Коленете са телесните амортисьори

Защо първо коленете подсещат за стареенето на ставите и възможно ли е да се спре или забави този процес, който в крайна сметка води до инвалидизация? За отговор се обърнахме към ревматолога д-р Родина Несторова.

 

Още след 35-40-годишна възраст постепенно започва изхабяването на хрущялното покритие на коленните стави (гонартроза). Това е така, защото именно хиалинният хрущял е главен амортисьор, поемащ физическите натоварвания. Колянната става е носеща и затова се засяга най-често. 

За съжаление това е естествен и необратим процес на остаряване на хрущялното покритие, подобно на другите белези на остаряване, като сбръчкване на кожата, побеляване на косата, намаляване на костната плътност, рушенето на зъбите и т.н. Има обаче и доста рискови фактори освен напредналата възраст, които задълбочават този процес - наднормено тегло и затлъстяване, заседнал начин на живот, професия с тежки физически натоварвания, травми на коленете, наследственост, системно лечение с кортикостероиди. По-често процесът започва едностранно, а след това пациентът, щадейки болната си става, натоварва другата повече и гонартрозата се развива двустранно. 

Какви са ранните признаци на гонартрозата?

Първоначално увреждането на хрущяла протича без симптоми, защото в него няма нервни окончания. Ако пациентът е наблюдателен, може да забележи пукане и хрущене в коляното при движение. Когато се появи болка, оток, ограничен обем движение, това вече е активирана гонартроза, т.е. налице е възпаление на ставата и околоставните тъкани. Пациентът е с намалено качество на живот, защото е затруднено движението му, изпитва болка, не може да изпълнява служебните си задължения, принуждава се да вземе болнични. Оплакванията са толкова по-сериозни, колкото по-напреднал е стадият на заболяването. Така че съветът ми е: при оплаквания - пукане и хрущене в ставите - да се направи преглед при ревматолог. 

Ключови фактори за запазване на ставите са оптималното тегло, здравословното хранене, оптималният и редовен двигателен режим. В хрущяла отсъстват не само нервни окончания, но и кръвоносни съдове. Това означава, че храненето на хрущялното ставно покритие зависи от други фактори. Осъществява се чрез движение, по време на което хранителни вещества се отделят от вътрешната част на ставната капсула. Ако през повечето време сме обездвижени, няма как да се храни хрущялът. И обратното също е вредно – при претоварване на ставите тази „хранителна” мембрана се изчерпва и хрущялът отново е недохранен. 

През последните години ставната ехография напредна много и позволява да се установят дори начални промени в ставното и околоставното пространство. При това този метод е напълно безвреден. За определяне на стадия на гонартрозата използваме рентгенография. Макар и по-рядко, използваме и ядрено-магнитен резонанс, но за съжаление той си остава и най-скъпият образен метод за диагностика на ставните заболявания.

Ако говорим за комплексен подход при лечението, на първо място е ликвидирането на възпалението и болката, което се постига с нестероидни противовъзпалителни средства. Оптималният срок за лечение с тях е 20 дни. Дългото им приложение не се препоръчва заради сериозните странични ефекти върху гастро-интестиналния тракт, сърдечносъдовата система и др. Затова за продължително лечение са подходящи природните продукти. В моята практика прилагам от години серията „Неокс”, която е създадена на принципите на Аюрведа. Тя включва крем и маслен разтвор, както и капсули за вътрешна употреба. Тези продукти съдържат уникални комбинации от стандартизирани билкови екстракти и масла с насочено противовъзпалително и противоболково действие. Това е научно разработена комбинация с много добър ефект и без никакви странични действия. Масленият разтвор „Неокс” представлява масажно олио, което се втрива в ставата сутрин и вечер, може да се приложи и от професионален масажист, но може и от самия пациент. Действа бързо, болката и отокът намаляват, може да се използва продължително време, тъй като няма странични ефекти. Добре е да се съчетае с капсулите „Неокс”, които се приемат сутрин и вечер по една след хранене в продължение на месец. 

В комплексното лечение влиза и прилагането на хондропротектори – препарати, съдържащи глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина, колаген и др.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 85