Здраве

30 Декември 2018

Животът днес

Последни изследвания са установили, че кръвната група е свързана със специфичната защита на организма от вредните вещества, вирусите и бактериите, затова и тя се явява фактор, определящ склонността към едни или други заболявания.

Тромбоза

Това е опасно за сърдечносъдовата система състояние, което увеличава риска от инфаркт или инсулт. Изследванията са показали, че при хората от първа кръвна група (А) опасността от образуване на тромби е най-ниска. Най-голям е рискът при хората с втора и трета група (В и АВ) – той е повишен с 30%. При хората от четвърта кръвна група (0) е по-висок с 20%.
 

Сърдечна недостатъчност

Научни експерименти са доказали, че при трета и четвърта кръвна група опасността от сърдечна недостатъчност е най-голяма. При хората с втора кръвна група рискът е най-нисък.

Язва на стомаха

Учените свързват появата на това заболяване с имунния отговор на организма на инфекциите. Най-съществено влияние върху склонността към язва на стомаха оказва първа кръвна група. Хората с втора и трета кръвна група страдат по-рядко от това заболяване.

Рак на стомаха

Това заболяване „предпочита“ хората с втора кръвна група. А най-нисък е рискът при тези с първа кръвна група.

Рак на панкреаса

Най-рядко от това заболяване страдат хората с първа кръвна група, а при тези с втора група рискът е повишен с 32%, при четвърта – с 51%, а при трета – със 72%.

Засега учените не могат със сигурност да обяснят връзката между кръвните групи и склонността към определени заболявания. Едно от предположенията е, че кръвните антитела влияят върху възпаленията в организма.

Сподели във Facebook