Известно е, че доброто състояние на костите до голяма степен зависи от начина на хранене. Затова в менюто ни редовно трябва да присъстват продукти, съдържащи калций и витамин D. Необходими са още витамините К и С, както и магнезий и фосфор.

В кои хранителни продукти ще ги открием:

Соя

Тя е отличен източник на белтъчини и калций, които са много важни за костите. Соята е особено полезна за жените в периода на менопауза.

Зеленчуци

Специалистите препоръчват всекидневната употреба най-вече на зеле, броколи и спанак. Те са богати на хранителни вещества, които помагат за доброто състояние на костите, но и предотвратяват редица хронични заболявания.

Тиквени семки

Те съдържат голямо количество магнезий, който участва във формирането на костите. Този елемент увеличава плътността на костната тъкан и понижава риска от появата на остеопороза. Освен това тиквените семки са богати и на полезни мазнини, които намаляват възпалителните процеси и заздравяват костите.

Сардина

Тази риба е богат източник на калций, витамините D и В12, както и на минерали като фосфор и цинк, които формират костите.

Кои продукти разрушават костите:

Солени храни

Продуктите с високо съдържание на натрий оказват негативно влияние върху костите, защото ускоряват процеса на извеждане на калций от организма.

Кафе

Тази напитка е много полезна, но когато се прекали с нея, ефектът е обратен. Доказано е, че хората, които употребяват повече от 300 мг кафе на ден, започват да губят костна маса.

Подсладени газирани напитки

Те съдържат много захар, която разрушава зъбите и костите. Изследвания са установили, че при жените, които употребяват повече подсладени газирани напитки, плътността на костите е по-ниска.

Сподели във Facebook