Здраве

16 Октомври 2019

Животът днес

Само преди дни отбелязахме Световния ден на зрението. За пореден път осведомеността на хората (или по-скоро липсата ѝ) относно здравето на очите беше изведена на преден план. Затова ви предлагаме няколко мита за зрението и реалните факти:

Мит 1: Хората стават зависими от очилата и лещите, ако започнат да ги ползват

Това не е съвсем вярно. Ако сте далекоглед или късоглед, вие сте наистина зависим от устройствата, коригиращи зрението. Но редовното носене на очила и лещи не увеличава тази зависимост.

Мит 2: Дребният шрифт влошава зрението

Това е много устойчив мит. Според офталмолозите обаче очите не се износват от четене или поне до момента няма такива доказателства. От продължителната концентрация в дребния шрифт очите може да се уморят, но това не носи дългосрочни вреди. Умората може да се предотврати, като периодично се правят почивки и гимнастика за очите.

Мит 3: Зрението се разваля, ако седим близо до телевизора

Може да звучи странно, но това твърдение също не е подкрепено с научни доказателства. Обикновено децата обичат да сядат близо до телевизора, но с годините този навик изчезва. Има и друго. Ако детето гледа телевизия от малко разстояние, това може да е сигнал за късогледство.

Мит 4: Компютърът вреди на зрението

Според последни данни това твърдение също не отговаря на истината. Седейки зад компютъра, хората по-рядко мигат, което може да доведе до пресъхване и зачервяване на очите. Затова специалистите препоръчват почивки на всеки 20 минути и ползването на капки за очи, т.нар. изкуствени сълзи.

Мит 5: Носенето на очила с неправилен диоптър уврежда очите

Очилата, които не са подбрани специално за вас или вече не отговарят на диоптъра ви, може да предизвикат сериозен дискомфорт. Но те не могат да влошат зрението ви. Това, което може да ви причинят е главоболие, размит образ и някои други неприятни усещания. Малко време след като свалите очилата, те изчезват.

Мит 6: Морковите гарантират добро зрение

Това е от добрите митове. Морковите наистина съдържат немалко количество витамин А, който е полезен за зрението. Но този витамин може да се получи и от други продукти. Освен това за нормално зрение не е необходим прекалено много витамин А. Балансираното хранене може да го осигури.

Мит 7: Няма начин да се спре загубата на зрение

Над 90% от уврежданията на очите може да бъдат предотвратени със сравнително евтино лечение, сочат данни на благотворителната организация Prevent Blindness. А в последния доклад на Световната здравна организация се съобщава, че в момента 2,2 милиарда души по света имат проблеми със зрението, включително и слепота. При 1 милиард от случаите влошаването на зрението е можело и все още може да се предотврати.

Сподели във Facebook