Здраве

7 Януари 2019

3971

Животът днес

Много хора са убедени, че спането на лявата страна е вредно за сърцето. Учени от Германия обаче опровергаха това твърдение като изтъкнаха 6 причини за ползата от тази  поза при сън.

  1. Спането на лявата страна помага да се избегне покачването на стомашния сок в хранопровода. Спането на дясната страна обаче има противоположен ефект, което води до киселини, особено след употребата на остри подправки.
  2. Когато спим по гръб вероятността от хъркане се увеличава. Но когато спим на лявата страна,  хъркането намалява и дори изчезва.
  3. Спането на лявата страна улеснява придвижването на остатъците от храносмилането от тънките черва към дебелото, което подобрява процеса.
  4. Когато спим на лявата страна, организмът има достатъчно време да отдели токсините, отпадъците и лимфните течности. Причината е, че лявата е доминантната лимфатична страна на човешкото тяло и именно тази поза по време на сън улеснява пречистването.
  5. Лежането на лявата страна е полезно за бременните, защото така се стимулира притокът на кръв към плода, сърцето и бъбреците. Тъй като се подобрява и кръвообращението, тази поза по време на сън се препоръчва и на хора с разширени вени.
  6. Доказано е още, че спането на лявата страна подобрява здравословното състояние на сърдечносъдовата система и на далака, предотвратява болките в гърба и шията, намалява натоварването върху гръбначния стълб.
Сподели във Facebook