Офталмолозите определиха всекидневните навици на хората, които могат да влошат зрението им.  Известно е, че плуването е добра профилактика срещу сърдечносъдови заболявания, но често водата в басейните е обработена с хлор, което вреди на очите. Ако нямате специални очила, откажете се от плуването. Още по-негативен ефект оказва посещаването на басейни, когато хората ползват лещи. Рискът от появата на бактериални инфекции е още по-висок.

Особено опасен е некачественият грим, който освен, че е източник на патогенни бактерии, може и да намали остротата на зрението, смятат лекарите. Те препоръчват внимателно да избираме козметиката за очи и никога да не я ползваме след изтичане на срока  на годност.

Пагубно влияние върху зрението оказват и директните слънчеви лъчи, затова без тъмни очила не бива да се излиза и през зимата. Ултравиолетовите лъчи не само предизвикват стареене на кожата и появата на бръчки поради непрекъснатото присвиване на очите, но и вреди на зрението.

Учените напомнят още за негативното въздействие на смартфоните, таблетите, климатиците и пушенето. Не бива да се прекалява обаче и с капките за очи, които могат да навредят на зрението.

Сподели във Facebook