Изследване установи, че нивото на кортизола (хормона на стреса) в организма на жените е най-високо, когато се намират в дома си. Според американски специалисти от университета в щата Пенсилвания на работното си място нежната половинка на човечеството се чувства доста по-комфортно.

„За разлика от мъжете, които твърдят, че вкъщи се чувстват по-добре, жените признават, че предпочитат да са на работа“, споделят авторите на изследването.

За да стигнат до този извод, експертите измерили концентрацията на кортизол при 122 души – жени и мъже, които имали различно социално положение. Оказало се, че нивото на хормона при дамите било по-ниско, когато са на работното си място. Учените отбелязват, че тази закономерност е установена, дори когато жените имат деца и се смятат за щастливи майки.

Специалистите смятат, че няма нищо удивително във факта, че домът е източник на стрес за дамите. Причината е, че след като завърши работният им ден, ангажиментите им продължават и вкъщи, независимо, че са уморени и морално, и физически.

Повечето съвременни жени продължават да имат прекалено много отговорности и грижи, свързани с децата, дома и съпруга, а този непрекъснат труд определено ги изтощава.

Сподели във Facebook