Повечето хора знаят, че тиквата е много полезна, но пренебрегват семките и често ги изхвърлят. А те съдържат изключително здравословни елементи, могат и бързо да утолят глада.

Какви са предимствата на тиквените семки:

Полезни са за кожата

Тиквените семки са богати на омега 3 и полиненаситени мастни киселини, които са необходими за доброто състояние на кожата. Особено полезни са обаче съдържащите се в тях други мастни киселини като кафеена, синапова, кумарова, никотинова и др. Благодарение на тях мазнините в тиквените семки достигат до 45,8 г на 100 г. Семената са богати и на витамин Е, който помага за обновяване на кожата.

Укрепват нервната система

Тиквените семки съдържат витамини от групата В. Заедно с омега 3 мастните киселини те укрепват нервната система и намаляват последиците от стреса.

Нормализират сърдечносъдовата дейност

В тиквените семки има магнезий и калий, които са полезни за сърдечносъдовата система. Съдържат още мед, селен, желязо и много други необходими на организма минерали. Тиквените семки предпазват кръвоносните съдове от спазми, предотвратяват сърдечната недостатъчност, пречистват стените на кръвоносните съдове и намаляват холестерола. Нормализират и високото кръвно налягане, затова са особено полезни за хипертониците.

Подобряват настроението и съня

Тиквените семки се смятат за отличен антидепресант, заради съдържащия се в тях триптофан. В организма той се превръща в серотонин – хормона на щастието, който повдига настроението. Триптофанът има още едно полезно свойство – през нощта той ускорява изработването на мелатонин, който нормализира съня и успокоява нервната система.

Подсилват имунитета

По съдържание на цинк само стридите изпреварват тиквените семки. Този елемент, заедно с витамините Е и С, се бори с вирусите и укрепва имунната система. Селенът в тиквените семки също подсилва защитните сили на организма. Цинкът подобрява състоянието на косата и ноктите, защото помага по-лесно да се усвоят витамините А и Е.

Борят се с инфекциите

Тиквените семки имат силно изразено антимикробно действие, което се дължи на лигнаните – отстраняващи гъбичните и вирусни инфекции.

Осигуряват здравината на костите

Тиквените семки са богати на фосфор, който подобрява дейността на мозъка и укрепва костите. По количеството на фосфор тези семки са рекордьор – в 100 г се съдържат 153% от дневната норма. Освен това изследвания са установили, че хората, които редовно употребяват тиквени семки, по-рядко страдат от заболявания на гръбнака и ставите.

Предпазват от камъни в бъбреците

Тиквените семки са отлично мочегонно средство, а това предпазва от образуване на камъни в бъбреците.

Подобряват храносмилането

Благодарение на високото съдържание на фибри, тиквените семки помагат на храносмилането.

И още: тиквените семки нормализират нивото на инсулин в кръвта, затова се препоръчват при диабет; подобряват когнитивните функции; укрепват паметта; намаляват умората; нормализират дейността на черния дроб; пречистват организма от токсините.

Сподели във Facebook